Директорът на НЗОК защити методиката за финансиране на болниците

Бюджетите на четири болници ще се коригират, протестите остават

Пламен Цеков, Сн: БГНЕС

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков защити методиката, по която се плаща от тази година на болниците, и увери, че извършената от тях дейност ще бъде разплатена, както е станало миналата година. Въпреки това обаче бюджетите на четири големи столични болници - “Пирогов”, “Александровска”, “Света Анна” и “Света Екатерина” ще бъдат коригирани до сряда.

Цеков обясни в понеделник пред БНТ, че и тази година касата е разпределила за болниците първоначално колкото и миналата - 1 милиард и 100 милиона. Той посочи, че тези средства са за десет месеца, а за останалите два ще бъде платено с пари от оперативния резерв на касата, както се прави през последните няколко години.

“И пак бързам да кажа, ние заявихме готовност, понеже всяка година през месец февруари, когато се подписват договорите, всички са недоволни, всеки иска нещо действително да вземе повече за себе си, тази година това, което получават в началото лечебните ни заведения, не е окончателният бюджет. От това как ще бъдат търсени болниците колко пациенти ще приемат, колко пациенти ще лекуват това ще формира бюджета и ние сме заложили всяко тримесечие да има актуализация“, заяви Цеков.

“Дали сме възможност на мениджъра на лечебното заведение при недостиг на обеми сам да преценява от следващото тримесечие колко от обемите, които ги има, да ги вземе, когато ги изразходва за следващото тримесечие очевидно той ще има недостиг. Той попълва едно заявление към касата с искане да му бъдат отпуснати обеми и със санкция на Надзорния съвет това ще бъде направено“, каза Цеков.

По думите му касата не налага лимити, а дава на болниците прогнозни стойности, в рамките на които да работят.

Преди ден Цеков обясни, че бюджетът на “Пирогов“, откъдето първи се оплакаха от новата методика, е намален само с 3 млн. лева. През 2012 г. за “Пирогов“ са били предвидени 38 млн. лв., изпълнени са 37.5 млн., а сега получават стартов бюджет от 34 млн. лева Очаква се във вторник да се проведе среща между ръководствата на “Пирогов“ и здравната каса. Директорът на “Пирогов” д-р Стоян Миланов заяви в понеделник, че болницата не трябва да има лимит на дейност. “И в това отношение аз, като изпълнителен директор, чувствам отговорност да взема мерки за промяна на статута на болница “Пирогов” в бъдеще“, съобщи той. По думите му гръбнакът на финансирането трябва да идва от Министерството на здравеопазването и да осигурява обслужването и лечението на пациентите по спешност, а работата с НЗОК може въобще да не се различава от другите болници.

 

“Никой не се е договарял с “Пирогов”. Договаряне е имало с новите субекти, които се появиха на хоризонта, но ние не сме викани. В такъв смисъл прогнозният обем ни беше спуснат, и както виждате - реакцията е налице. Аз не виждам какво се е променило за една седмица след като структуроопределящите болници имахме подобна среща с управителя на НЗОК. Мога да кажа, че там въобще не беше конструктивен разговорът, беше ни обяснено как методиката решава проблемите на самия надзорен съвет и на НЗОК отколкото на болницата. Ние не можем да отговаряме, че са се появили нови субекти на хоризонта”, каза още Миланов.

По повод исканата му от лекарски и пациентски организации оставка Цеков заяви, че не вижда причина да я подаде. “След като касата приключи миналата година под мое ръководство с положителен финансов баланс, с разплатени абсолютно всички средства към доставчици, тази година всичко, което сме предвидили, се случва така, както трябва да бъде, разплатили сме декември, готови сме да разплатим и януари, и имаме готовност оперативно да управляваме ресурса, така че той да достигне до българските граждани, да им осигурим лечение. Ако лекарският съюз смята, че аз трябва да си подам оставката, има механизъм, те са го задвижили, в Народното събрание. Аз съм избран от Народното събрание, нека Народното събрание да прецени дали това трябва да се случи или не. Но аз ще държа да бъда изслушан в Народно събрание и тогава да бъде взето решение“, посочи той.

Междувременно от лекарския съюз заявиха, че не отменят обявените за четвъртък протести, тъй като смятат, че в методиката, по която плаща касата, има проблем и те са сигнализирали за това още през лятото на миналата година. Заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов даде пример с голяма многопрофилна общинска болница, на която миналата година са платени 7 млн. лева, а за 2013 година бюджетът ѝ е 4.5 млн. лева. Други болници пък са повдигнали въпроса, че със заложените им лимити по клинични пътеки на практика трябва да свалят нивото си на компетентност до възможно най-ниското.

Споделяне

Още по темата

Още от България