Директорът на пазарджишката болница е уволнен за измами с ТЕЛК

Той и шефове на комисии са се уредили с пожизнени решения и инвалидни пенсии

Директорът на пазарджишката болница е уволнен за измами с ТЕЛК

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Уволнението му идва ден след излъчено разследване по Нова телевизия, разкриващо схема за издаване на фалшиви решения от ТЕЛК комисиите в болницата в полза на директора и други лекари.

Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в болницата.

В болницата на проверка влиза и агенция “Медицински надзор“.

Това е второ разследване на журналиста Васил Иванов в пазарджишката болница в рамките на няколко месеца. През септември кардиолог от същата болница беше уличен, че слага стентове на здрави пациенти и така си докарва месечна заплата от 57 000 лева.

Директорът и шефове на комисии с пожизнени ТЕЛК решения 

Два месеца по-късно ново разследване разкрива злоупотреби с ТЕЛК решенията в болницата, за които директорът Васил Вълчев получавал сигнали от години, но не предприемал нищо. Нещо повече – за него самият има подозрения, че се е облагодетелствал с фалшиво ТЕЛК решение.

ТЕЛК решенията за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора Вълчев, както и лекарите в тях.

Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Председателят на едната от тях - д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Тя е била заснета от телевизионния екип, според който тя няма проблем с равновесието. Така, освен заплатата си в болницата, тя получавала отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност. Наред с това, ТЕЛК решението ѝ е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас.

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха - 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и според написаното от колегите му може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест според стандартите не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух.

Въпреки подавани сигнали за нередности, директорът на болницата Васил Вълчев не обръща внимание. Нещо повече, през 2016 година самият той се явява на ТЕЛК комисия пред споменатите свои подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

Сред заболяванията, вписани в решението, е и скъсан ахилес. Има много спортисти, които след такава травма се възстановяват напълно и продължават да се състезават. Друга от диагнозите му е сменена тазобедрена става. При положение че, когато се сменя ставата, състоянието на пациента не се влошава, а точно обратното – подобрява се. Така, директорът на болницата Васил Вълчев се оказва с 82% нетрудоспособност заради диагнозите, записани в решението на комисията, съставена от подчинените му лекари.

Практиката показва, че хора с такъв процент увреждания обикновено са в инвалидни колички или на легло. А само преди 2 месеца, когато от Нова телевизия се среща с него, за да говорят за аферата с поставяне на стентове в управляваната от него болница, директорът Вълчев изглежда във видимо добра физическа форма. Този път Вълчев отказал коментар пред камерата, а шофьорът му грубо изблъскал екипа и качил директора обратно в колата.  

Лекари от болницата в защита на директора

След информацията за отстраняването на директора на здравното заведение д-р Васил Вълчев лекари от болницата заплашват да подадат колективна оставка. Лекарите са заявили позицията пред областния управител на Пазарджик, каза хирургът д-р Милко Петров пред БНР.

"Всички завеждащи отделения бяха при областния управител, за да си кажат мнението. Според мен това е едно посегателство дори и на националната сигурност, защото една болница - от този тип - като се махне и се ликвидира, Министерството с какво ще провежда политика, с частните болници ли?", посочи той.

Споделяне

Още от България