Директорът на руски културен център във Вашингтон е заподозрян в шпионаж

Юрий Зайцев

Руски дипломат, директор на културен център във Вашингтон, е заподозрян от ФБР, че се е опитал да вербува шпиони сред американски младежи, изпратени в Русия в рамките на програма за обмен, пише в четвъртък в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Юрий Зайцев, директор на Руския център за наука и култура във Вашингтон, отговаря за програмата за обмен на руската федерална агенция "Россотрудничество" за САЩ. Програмата дава възможност на млади хора да пътуват безплатно до Русия и да се срещнат с правителствени представители.

Според "Вашингтон пост" Зайцев , който се ползва с дипломатически имунитет, е създал досиета на американци, изпращани в Русия - студенти, бизнесмени, служители на неправителствени организации и парламентарни сътрудници, за да се опита да ги вербува за агенти на разузнаването по време на престоя им.

ФБР, която се занимава с контрашпионаж, е започнала разследване и разпитва американци, участвали в програмата, посочва вестникът.

В изявление руското външно министерство осъди "изфабрикуваните обвинения", отбелязвайки, че "те нямат нищо общо с действителността" и представляват враждебно действие за утежняване на положение в областта на развиването на международното хуманитарно сътрудничество".

Американските власти трябва ясно и публично да се разграничат от тези злонамерени опити да се хвърли сянка върху работата на Руския център за наука и култура във Вашингтон, допълни руското министерство.

Според "Вашингтон пост" за 12 години в програмата са участвали около 120 американци. Руското външно ведомство припомни, че за последните три години в нея са се включили над 1000 души от повече от 50 страни.

Споделяне

Още от Свят