Директорът на Терем-Търговище заплаши с оставка, ако МО не плати на работниците

Новият изпълнителен директор на търговищкия завод на "Терем" - "Хан Крум" Добрин Тодоров заплаши, че ще подаде оставка, ако до седмица централното ръководство не разреши проблемите на завода. Това стана след края на среща между синдикалните организации в завода и ръководството на холдинга. На срещата бе поканен и министърът на отбраната Николай Свинаров, който обаче не дойде.

Шефът на търговищкия клон на Терем е уведомил за решението си както министъра, така и ръководството на холдинга.

Тодоров бе назначен на поста преди само 5 дни, след като предшественикът му Людмил Лазаров подаде оставка. "Имам чувството, че това не е завод, а полк!Едно е да управляваш полк, а друго - машиностроителен завод! Единоначалието трябва да го има, но не и такова - да ти вържат ръцете и краката и всеки да идва и да те пита: "това мога ли да го преместя оттук - там?". Така Тодоров резюмира днес, цитиран от БНР ситуацията си. Той обясни, че тази година оръжейният замод не е получил нито една поръчка от военното министерство, въпреки че изтича първото полугодие. Фирмата има три милиона лева задължения, като половината от тях са за заплати на работниците, напомни Тодоров.

На 2 юни работниците от "Хан Крум" обявиха гражданско неподчинение, защото МО и ръководството на фирмата спряха изпълнението плана за погасяването на паричните задължения към тях. Стачката продължава и в момента, а след днешната среща до окончателно решение отново не се стигна. Били оформени два становища, като според първото представителите на централното ръководство на "Терем" трябва да убедят работниците да започнат работа. Според второто становище протестните действия трябва да продължат да изплащането на заплатите и сключването на нови договори с работниците.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?