Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси подаде оставка

Татяна Калканова. Сн. БГНЕС

Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) Татяна Калканова обяви, че напуска поста заради нападки срещу институцията. Тя обяви това ден, след като образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ще направи промени в ръководството на центъра заради резултатите от проверки в организацията. Те били направени по сигнали за злоупотреби със средства.

Центърът за развитие на човешките ресурси разпределя средства от еврофондовете по образователни проекти. От години има сигнали за начина му на работа, но до момента няма доказателства за нередности. В последните дни около институцията се зашумя заради материал на Канал 3, в който се казва, че Калканова злоупотребява със средствата, разпределя ги еднолично към бутафорни и кухи проекти на близки неправителствени организации. Аргументите в подкрепа на тезата са изброяване на имена на проекти, които звучат странно, както и твърдения на анонимен източник за едноличното управление на центъра от страна на Калканова.

Министърът на образованието обясни, че проверката на министерството е потвърдила част от нередностите в подадените сигнали, но поиска няколко дни преди да обяви подробности.

Калканова пък отговори, че обвиненията срещу нея в материала на Канал 3 са неистина и манипулация. Добави, че ще търси правата си в съда и до края на седмицата ще подаде иск срещу автора на репортажа Васил Иванов. "Искам да сляза от сцената, докато през съда изчистя името си", обясни Калканова и призова министъра на образованието да даде конкретни примери за нарушения в центъра.

Калканова на няколко пъти каза, че ЦРЧР е европейска институция и е подчинена на правилата на Европейската комисия макар и формално да е подчинена на образователното министерство. Добави, че процедурите за подбор на проекти са публични и се контролират от ЕК. "Заигравката с имената на проектите е непочтен начин да се принизи трудът на хората, които стоят зад тези проекти", смята Калканова.

Преди години Калканова беше член на НДСВ и депутат от партията. Тя застана начело на центъра, когато министър на образованието беше Меглена Кунева - също бивш член на НДСВ. Настоящият министър на образованието Красимир Вълчев също се свързва с бившата царска партия.

Според информация на Канал 3 в последните години Калканова е била член на Националния фронт за спасение на България на вицепремиера Валери Симеонов. Пред сайта "Флагман" от партията заявяват, че членството ѝ е прекратено преди около година.

Споделяне

Още от България