Директорът на ЦРУ направи необявена и с неизвестна цел визита в София

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Дейвид Петреъс е бил на посещение в България от 5 до 7 юни, съобщиха от посолството на САЩ. Визитата на високопоставения американски служител не е обявявана предварително и не е известна целта ѝ, но е факт, че пребиваването му в нашата страна не е било транзитно.

Посещенията на висши ръководители от ЦРУ в България в последно време се свързват неофициално с обстановката в Сирия, Иран или борбата срещу наркотрафика. По-късно в четвъртък последваха прессъобщения за визитата на Петреъс и от Министерския съвет и президентството, но нито една от институциите не посочи целта на визитата.

Според съобщението на американското посолство по време на визитата си ген. Петреъс се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, вътрешния и военния министър Цветан Цветанов и Аню Ангелов, с директорите на българските разузнавателни служби.

"Като бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан ген. Петреъс е изразил искрената признателност за внушителния принос на България в тези страни. Той е дал висока оценка на способностите на българските части, с които е служил в тези мисии, както и на Балканите", се казва в съобщението от посолството на САЩ.

"Директорът е дал висока оценка на добрите отношенията на сътрудничество в областта на разузнаването между ЦРУ и българските разузнавателни служби в съвместната им работа, целяща да се извлече полза от новопоявили се възможности и да се даде отпор на общите заплахи, и е изразил решимостта тези отношения да бъдат разширени", продължава съобщението.

В него се отбелязва още, че "директорът на ЦРУ е приветствал в частност усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията".

"Ген. Петреъс е отбелязал отговорната фискална политика и дисциплина на България. Директорът също така е подчертал, че САЩ одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от България да се модернизира и усилията на страната за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите".

От посолството на САЩ посочват още, че "Дейвид Петреъс си е тръгнал от България дълбоко впечатлен от цялостната визия, представена от президента и министър-председателя".

"Директорът на ЦРУ смята, че близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни, и очаква това партньорство в областта на разузнаването и в други сфери да стане още по-силно занапред", завършва краткото съобщение.

Според прессъобщението на Министерския съвет директорът на ЦРУ е "приветствал усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията".


"Фактът, че той отдели толкова време за посещение в София, е знак за доверието, което партньорите ни имат в нас", е посочил Борисов след срещата.

Според прессъобщението на Министерския съвет Дейвид Петреъс е дал висока оценка за сътрудничеството между ЦРУ и българските разузнавателни служби.


По време на срещата с президента Росен Плевнелиев Петреъс е дал похвалил равнището на сътрудничеството на ЦРУ с българските разузнавателни служби.


Президентът Плевнелиев е изразил признателност за оказваната на българските служби за сигурност "последователна и принципна подкрепа от страна на ЦРУ".

Споделяне

Още по темата

Още от България