Директорът на ЦРУ пристига в Турция за разговори по сирийската криза

Директорът на ЦРУ Дейвед Петреъс пристига в неделя на посещение в Турция за разговори по сирийската криза. Детайлите от програмата на това посещение се пазят в много строга тайна, предаде кореспондент на БНР.

Петреъс пристига в момент, когато ситуацията в Сирия и кризата с бежанците се изостри изключително много. Числото на сирийските бежанци в страната надхвърля 80 000 и Турция е в затруднено положение.

Шефът на ЦРУ ще разговаря с  турския министър   Ахмед Давутоглу   и с шефа на турското контраразузнаване, МИТ Хакан Фидан. Турските източници с голяма сигурност предполагат,че ще се обсъжда идеята за създаване  на буферна зона по границата със Сирия, както и на защитени зони в самата Сирия.

Турският премиер Реджеп Ердоган категорично заяви в събота, че буферна зона не е възможна без обособяване на забранена за полети зона над Сирия с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Началникът на американския  генерален щаб Мартин Демпсей обаче се обяви против, заявявайки, че НАТО не би могло да се справи с тази задача.

Другата тема, която се очаква да бъде обсъдена е във връзка със засилилите се терористични атаки на кюрдската работническа партия - ПКК, част от която се намира на сирийска територия.

Това е второ посещение на Дейвед Петреъс в Турция през последните 6 месеца, първото бе пак във връзка със сирийската криза. Очаква се шефът на ЦРУ да пристигне в Истанбул във вечерните часове.

Преди ден Йордания и Агенцията на ООН за бежанците отправиха спешен призив за предоставяне на 700 милиона долара помощ за справяне с проблема с бързо растящия брой сирийски бежанци, търсещи убежище в страната, предаде АП.

Йорданският министър на планирането и международното сътрудничество Джафар Хасан каза, че парите ще бъдат използвани, за да се помогне на 240 хиляди бежанци и други сирийци в Йордания. По думите му тези хора са допълнително бреме за пренатоварената и без това водоснабдителна и енергийна система
на страната.

Около 5000 сирийци преминаха през границата в Йордания в рамките на 24 часа по-рано тази седмица. Вече над 180 хиляди сирийци са намерили в Йордания убежище от гражданската война в родината им. Това е най-големият брой бежанци в района. Агенцията на ООН за бежанците очаква още повече сирийци да дойдат в Йордания. Според нея нуждите се увеличават по-бързо от събирането на средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?