Директорът на ЦРУ ще бъде част от Съвета за национална сигурност

Майк Помпейо

Директорът на ЦРУ ще бъде включен в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви говорител на американския президент Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес. Тръмп реши да добави директора на ЦРУ Майк Помпейо към най-висшия кръг от съветници по националната сигурност, каза прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър.

Този ход е част от започнато от президента преструктуриране, при което висшият съветник на Белия дом Стив Банън също беше включен в съвета, сред чиито членове са държавният секретар и министърът на отбраната.

Тръмп реши директорът на националното разузнаване и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили да участват в заседанията на съвета само когато "трябва да се обсъждат въпроси от тяхната сфера на отговорност и компетентност". Спайсър обаче каза, че те ще бъдат добре дошли на заседанията, и настоя, че реорганизацията не представлява значителна промяна в сравнение с положението при предишни правителства.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд изрази увереност, че и след реорганизацията на Съвета за национална сигурност ще може напълно да запознава президента на САЩ със своята позиция.

В събота Тръмп подписа няколко указа, един от които предвиждаше реорганизация на Съвета за национална сигурност. Според президента новите решения ще дадат възможност на съвета да работи по-ефективно. Критици на предприетата от Тръмп реорганизация смятат, че това може да позволи на вътрешната политика да влияе върху националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Още от Свят