Директорите на столичните училища сами ще управляват отпуснатите бюджети

От догодина директорите на общинските училища в столицата ще решават сами как да харчат отпуснатия им бюджет. Това съобщи в четвъртък кметът на София Бойко Борисов след среща с образователния министър Даниел Вълчев.

Това ще стане чрез предоставянето на т.нар. делегирани бюджети. Досега разпределението на парите за общинските училища се правеше от кметовете, а в държавните - от образователното ведомство.

По думите на Борисов сега директорът на училището ще бъде и мениджър и той ще определя колко средства да бъдат отделени за отопление и ремонти.

Борисов и Вълчев обещаха до края на годината във всички столични училища да има видеонаблюдение. Така ще се помогне за решаване на един от основните проблеми на образованието в София - сигурността на учениците. Системата ще струва няколко милиона лева, прогнозира образователният министър.

Борисов се оплака, че Столичната община дава близо 680 милиона лева в държавния бюджет, а няма "перо" за ремонти на общинските училища, които са 180 на територията на София.

Вълчев коментира, че с парите за образование не е възможно да бъдат финансирани и детските градини, които са общинска собственост. Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия и решение на този проблем. През последните няколко години местата в детските градини в големите градове се оказват недостатъчни и някои родителите трябва да записват децата си още с раждането им.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?