Директорка на руска неправителствена организация потърси убежище в Германия

Директорка на руска неправителствена организация потърси убежище в Германия
Журналистката Олга Романова, директорка на най-голямата руска неправителствена организация за правата на задържаните и затворниците, обяви, че ще остане в Германия, след като през юни в нейната организация бяха извършени обиски, свързани с обвинение в отклоняване на средства, съобщи Франс прес.
 
"Прекарах цяло лято при приятели във Франция и Италия и точно преди изтичането на разрешения срок за пребиваване в Европа, германска фондация ми направи предложение за работа, което приех", пише 51-годишната журналистка във Фейсбук. Нейният адвокат Алексей Федяров потвърди, че Романова е в Германия, "на много по-сигурно място, докато се водят съдебни проверки и над нея тегне заплахата от изцяло фабрикувани обвинения".
 
Московският офис на организацията на Романова "Русия зад решетките" беше претърсен от полицията на 8 юни. Според неправителствената организация полицаите са искали да проверят основателността на обвинения за предполагаемо отклоняване на бюджетни средства и предполагаемо неизпълнение на договорни задължения. Тогава "Русия зад решетките" заяви, че "никога не е получавала бюджетни субсидии от Русия или от друга държава".
 
Организацията често критикува предполагаемия произвол на руското правосъдие и оказва финансова и юридическа помощ на задържани и техни близки. Романова е работила за различни независими медии в края на 90-те години и началото на миналото десетилетие. Тя беше уволнена като водеща в Рен ТВ след изказване, порицаващо цензурата в медията. През 2009 г. тя създава "Русия зад решетките", след като съпругът ѝ бизнесмен е признат за виновен в икономически престъпления - обвинение, което в руските финансови среди понякога се използва за елиминиране на конкуренти с помощта на корумпиран съдия, отбелязва АФП.
 
Няколко опозиционери, журналисти и правозащитници напуснаха Русия през последните години, заявявайки, че се страхуват за живота си, припомня АФП.
 
Споделяне

Още от Свят