Директорката на ЦРУ е запознала Тръмп с пътуването си до Турция заради "аферата Хашоги"

Джамал Хашоги

Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл е представила на президента на САЩ Доналд Тръмп изводите си за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Хаспъл е запознала президента със своите заключения и анализи на пътуването си до Турция, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино. Той не уточни детайли от разговора между двамата.

Хаспъл посети Турция по-рано тази седмица заради случая с убийството на Хашоги. Според вестник, близък до властта в Турция, разузнавателните служби на Анкара са споделили с нея елементи, определени като доказателства, събрани в рамките на разследването. Тези елементи биха могли да са записи на убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Съюзник на Рияд, Вашингтон обяви тази седмица първа наказателна мярка заради аферата с Хашоги - отмяната на визите на 21 саудитци, заподозрени, че са замесени в убийството на журналиста.

Според Робърт Паладино САЩ очакват подробно разследване от саудитците и искат това да стане възможно най-бързо. "Колкото повече разследването се проточва, толкова повече ние се притесняваме за неговото въздействие и неговата ефикасност", заяви той.

Паладино също така похвали решението на Саудитска Арабия да позволи на сина на Хашоги да напусне страната и да дойде в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Паладино каза, че американският държавен секретар Майк Помпейо е обсъдил въпроса, касаещ сина на Хашоги - Салах, по време на неотдавнашната си визита в кралството.
Помпейо е дал ясно да се разбере на саудитските лидери, че иска Салах Хашоги да се върне в САЩ. "Доволни сме, че сега той може да го направи", каза Паладино.

Правозащитната организация Хюман райтс уоч каза вчера, че синът на Хашоги и семейството му пътуват за САЩ след вдигането на забраната им за пътуване, наложена им от Рияд.

Същевременно специалният докладчик на ООН за извънсъдебните и произволните екзекуции Анес Каламар нарече убийството на Хашоги "извънсъдебна екзекуция", извършена от Саудитска Арабия.

"Саудитска Арабия призна, че това престъпление е преднамерено и че в него са замесени отговорни длъжностни лица. Дали тези лица са действали в името на държавата? Това трябва да бъде изяснено. Но от гледна точка на човешките права, престъплението носи всички белези на една извънсъдебна екзекуция и Саудитска Арабия трябва да докаже, че това не е така", каза специалният докладчик.

"На този етап лично аз нямам нужда да знам дали други хора са били замесени в престъплението, за да заключа, че става дума за една извънсъдебна екзекуция", подчерта експертката от ООН.

"Защото хората, които са замесени, хората, които са го поръчали, които са го организирали, са достатъчно високопоставени, за да представляват саудитската държава", добави тя.

Каламар каза, че саудитската държава не може просто да си измие ръцете от отговорността си за смъртта на Хашоги, предаде ДПА.

"Просто е невъзможно за държавата да си измие ръцете от поведението на тези отговорни лица, независимо дали или не някои високопоставен е поръчал тези действия", каза тя.

Каламар призова за провеждане на международно разследване заради естеството на престъплението, жертвата, замесените хора, местопрестъплението, предаде Франс прес. Тя каза, че със съгласието на Саудитска Арабия и на Турция това международно разследване може да бъде решено от Съвета за сигурност на ООН, от Общото събрание на ООН, от генералния секретар на ООН или от Съвета за човешките права, базиран в Женева.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят