Директорският борд на "Автомагистрали" нараства, кандидатите са 17

Отстраненият Стоян Беличев иска пак да е шеф, сегашният Валентин Вълков не е допуснат

Сн. БГНЕС

С двама души се увеличава съветът на директорите на скандалното дружество "Автомагистрали", което без обществени поръчки раздаде на частни фирми над 5.5 млн. лв. в периода 2019 - 2021 г. Новият директорски борд ще бъде от петима души, а не трима както беше досега. Причината е в новия Закон за публичните предприятия, където е въведено такова изискване.

Общо 17 са кандидатите за новия 5-членен директорски борд на "Автомагистрали". Те се избират чрез два конкурса.

Единият се провежда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), който е принципал на дружеството. МРРБ ще избере тримата държавни представители.

Другият се провежда от Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК), която ще избере двама независими представители в борда.

Сред кандидатите в двата конкурса са бивши и настоящи началници във "Автомагистрали". Сред тях са отстраненият от служебния кабинет доскорошен изпълнителен директор Стоян Беличев. Той се е кандидатирал като независим представител в борда през АППК и е допуснат да представи концепцията си за развитието на дружеството през следващите 5 години.

Това предизвика учудването на министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Пред телевизия "България он еър" тя заяви, че Стоян Беличев е управител и съдружник в четири фирми с предмет на дейност строителство.

"Като управител на държавно търговско дружество с многомилионни обороти, той няма право да бъде управител и съдружник във фирма с подобен предмет на дейност", коментира министър Комитова. Тя допълни, че юристите на МРРБ предстои да разгледат допустим ли е г-н Беличев в конкурса.

Министърът на регионалното развитие смята, че има пропуски в законовата уредба, свързани със Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане. В него са създадени такива хипотези, така че принципалът да не може да смени изпълнителния директор на търговските дружества, каза арх. Комитова.

И ако Стоян Беличев е допуснат да представи концепцията си, не така стоят нещата с назначения от Комитова временен шеф на "Автомагистрали" Валентин Вълков. Той е участвал в конкурса на МРРБ, но не е допуснат до представяне на концепция за развитието на дружеството. Причината е, че няма необходимия стаж от 2 години на ръководна позиция. Валентин Вълков беше изпълнителен директор на пътната фирма за няколко месеца и по времето на управлението на служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., назначен от президента Румен Радев.

Стоян Беличев и Валентин Вълков фигурираха в доклада на Сметната палата, като отговорни за непрозрачното изразходване на средства от държавната компания.

Другият недопуснат кандидат в конкурса от МРРБ е Добромир Иванов Радковски, който също няма 2 години стаж на ръководна позиция.

МРРБ избира 3-ма представители

Конкурсът на МРРБ за тримата държавни представители се провежда на три етапа, като кандидатите са били общо 10.

След подбора по документи, отпадат Стоян Беличев и Добромир Радковски.

Така до втория етап - представяне на концепция са допуснати 8, сред които и настоящите членове на Съвета на директорите Десислава Христова и Иван Станчев, които бяха назначени от Комитова.

Останалите шестима са:

Парашкев Кръстев - бивш директор на "Автомагистрали" по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Той беше уволнен от кабинета на Герджиков заради инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена от паднало осветително тяло.

Евгени Генчев - главен инженер на "Автомагистрали". Той спечели конкурса през 2019 г., обявен по времето на Стоян Беличев.

Георги Котев, който е собственик на две фирми - "Босс БГ" и "Тотал Интерстрой" ЕООД, като последната се занимава със строителство и търговия със строителни материали, показва справка в Търговския регистър.

Огнян Велков също е бил заместник-директор на "Автомагистрали" в периода 2012 - 2013 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов. Той е собственик на пътните фирми "Бост Клийн" и "Дикомерс 2013". Пред Mediapool заяви, че "Бост Клийн" е в процес на закриване, а другата ще я прехвърли, ако спечели конкурса. Велков обясни, че е участвал в изграждането на магистрала "Хемус" още по времето на социализма и е добре запознат с нейното строителство.

Огнян Обрешков е общински съветник в Разград, а на парламентарните избори през април и юли тази година бе втори в листата на "ДА България" за Разград. Бил е директор на Областното пътно управление в Разград до 2014 г. Той е излязъл от фирмите, в които е участвал неотдавна, показва справка в Търговския регистър.

За Филип Франц Маркулиев няма публична информация.

АППК избира двама независими

Агенцията за публичните предприятия е контрол ще избере двама независими кандидати в новия Съвет на директорите на "Автомагистрали".

Допуснатите кандидати са шестима. От тях двама са бивши членове на борда по времето на третия кабинет на ГЕРБ - Стоян Беличев и Иван Коларов.

Останалите са Владимир Трифонов, Валентин Николов, Стефко Василев и Гено Георгиев. За тях е трудно да се направи публична справка, тъй като са дадени само по две имена от АППК.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?