″Дискавъри″ пое на път към МКС със 7 души на борда

″Дискавъри″ пое на път към МКС със 7 души на борда

Американската космическа совалка ″Дискавъри″ пое към Международната космическа станция (МКС) със 7 души екипаж, сред които за първи път едновременно са три астронавтки, предадоха световните агенции в понеделник.

Совалката беше изстреляна от космодрума в Кейп Канаверъл в щата Флорида в 10.21 часа по Гринуич, както беше предвидено. Осем минути по-късно тя влезе в околоземна орбита.

Командир на екипажа е 48-годишният Алън Пойндекстър.

Сред членовете на екипажа са рекордно много жени. Едната от тях е 40-годишната японка Наоко Ямадзаки. Втората е 35-годишната американка Дороти Меткалф-Линденбургер. Третата е 44-годишната американка Стефани Уилсън.

Мисията на совалката ще трае 13 дни. Това е втори полет за годината на совалка на НАСА. До излизането в пенсия на совалките остават още три полета.

″Дискавъри″ ще достави на МКС три тона продукти и оборудване, сред които допълнителни легла, 7 шкафа за съхранение на лабораторни проби и 1 хладилен шкаф за същата цел.

Совалката ще донесе на МКС и система за измерване на мускулната сила и на степента на атрофия на мускулите на астронавтите, работещи на станцията.

Когато ″Дискавъри″ се скачи с МКС, на станцията ще се окажат по едно и също време 13 души - 8 американци, трима руснаци и двама японци. Рекордно много ще бъдат и жените – четири.

В неделя на МКС пристигна с руския кораб ″Союз″ американската астронавтка Трейси Колдуел-Дайсън заедно с двамата си руски колеги Михаил Корниенко и Александър Скворцов, които излетяха навръх Великден. Те се присъединиха към екипажа на МКС, който се състои от американец, японец и руснак.

Трейси Колдуел-Дайсън е солистка на рок-групата на НАСА, което обещава доста оживена и купонджийска атмосфера на борда на МКС, коментира по темата вестник "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?