Дискриминационен прием в детските градини в почти половината общини

Дискриминационен прием в детските градини в почти половината общини

Върховната административна прокуратура (ВАП) откри, че 112 общински наредби за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини дискриминират приема на деца и нарушават конституцията и законите за предучилищното и училищно образование и за местните данъци и такси. Това са почти половината от 260 общини в страната.

Най-често констатираните незаконосъобразни разпоредби са при кандидатстване на дете за прием в забавачка да се изисква от родителя декларация, че детето не кандидатства в друго детско заведение. Другото нередно нещо е детските заведения да принуждават родителите да представят служебна бележка от общината, че нямат финансови задължения към нея.

Противозаконно е и да се дава предимство на деца, чиито родители са с определени професии - това ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация, посочва прокуратурата.

Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците, смятат във ВАП.

Прокуратурата е разпоредила да се отменят незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби.

В хода на проверката тя е установила също, че не всички общини имат наредби за приема на деца в забавачките, каквито е трябвало да бъдат изработени до 1 септември 2016 г. според разпоредба на Закона за предучилищното и училищното образование.

Затова е започнала проверка дали всички местни власти имат такива наредби.

Споделяне

Още по темата

Още от България