Просветният министър Анелия Клисарова:

"Дискутабилни" теми спъват закона за училищното образование

"Дискутабилни" теми спъват закона за училищното образование

Министърът на образованието Анелия Клисарова се надява законът за училищното образование, който се готви от години, да бъде готов "преди края на мандата". Това стана ясно от интервю на Клисарова по радио "Хоризонт" във вторник.

 

Нормативният документ се очакваше да бъде предоставен за обществено обсъждане в началото на т.г., след като в края на декември самата Клисарова обяви, че е "почти готов".

 

Според изказването на министъра във вторник обаче, се оказва, че той току-що е минал обсъждане на ниво заместник-министри и сега се разглежда от експертите. "Мисля, че все пак до лятото ще започнат широките обществени дискусии", прогнозира Клисарова и въпреки това отказа да се ангажира с дата, като посочи, че "цели правителства не успяха да го приемат при едно пълно мнозинство".

 

По думите ѝ, има много "дискутабилни теми", които спъват изготвянето на закона.

 

В закона има "няколко философии", каза още Клисарова и поясни, че ще се обърне внимание на прехода от средно професионално към висше образование, както и на това средното образование "да дава възможност за бърза реализация на пазара на труда". В закона щели да бъдат заложени и мерки за намаляване на броя на младежите, отпадащи от училище.

 

Като изключително важно министърът спомена и това, че се разписва глава за мотивация на учителите, за тяхното кариерно развитие и за задържането им в учителската професия.

 

Особено "дискутабилен" бил въпросът за налагането на по-строга дисциплина в час, които някои възприеха като опит за връщане на системата с "намаленото поведение".

 

"Докъде трябва да бъдат тези мерки, доколко трябва да са строги, трябва ли да лишим учениците от тяхната свобода. Те трябва да имат права, но все пак трябва да бъдат разписани и техните задължения", каза Клисарова, но отрече в новия законопроект да има нещо фрапиращо, свързано с дисциплината.

 

"Аз не мисля, че точно само строги наказания трябва да разпишем с две изречения", отбеляза министърът и обеща, че дисциплинарните мерки ще бъдат обсъдени с родители, ученици и психолози, за да не се стигне до загуба на мотивация и отпадане от образователната система на "по-непослушните" младежи.

Споделяне

Още от България