Диспечерите на Бърза помощ и тел. 112 ще приемат едновременно сигнали

Диспечерите на Бърза помощ и тел. 112 ще приемат едновременно сигнали

От началото на следващата седмица всички сигнали, които постъпват на спешния телефон 112 и са свързани с медицински проблем, ще се приемат едновременно и от диспечер в съответния областен център за спешна медицинска помощ чрез конферентна връзка.

Това решиха на работна среща в четвъртък министрите на вътрешните работи Петя Първанова и на здравеопазването Николай Петров, техни заместници, директорите на тел. 112 и Бърза помощ и експерти.

След промяната, при приемането на медицинските сигнали ще участва и диспечер от Бърза помощ. Веднага след постъпването на сигнала на телефон 112, диспечерите на спешната помощ ще се включват в разговора и ще уточняват естеството на случая и след преценка ще насочват медицинските екипи към съответното място.

Досега разговорът с оператора и предаването на сигнал от телефон 112 до Бърза помощ отнемаше няколко минути, но спешните медици често се оплакваха, че при тях постъпват неясни и неточни сигнали, за които след това се губи време да се доуточняват.

Сега с помощта на конферентната връзка диспечерът в Спешната помощ ще поема разговорът след секунди. Целта на предприетите мерки е да се съкрати максимално времето за реагиране при спешни случаи.

Сега екипите на спешната телефонна линия 112 и на Бърза помощ постоянно си отправят обвинения за зле свършена работа и редовно си прехвърлят топката в случай на забавени линейки.

Последният такъв случай бе в началото на месеца, когато дете почина от сърдечна недостатъчност в час по физическо в столицата.

Тогава от тел. 112 и Бърза помощ отново си прехвърляха вината за недостатъчно бързото отзоваване на линейката.

Споделяне

Още по темата

Още от България