Дистанционнни посланици и общи посолства с други държави ще вадят външно от кома

Посолства няма да се закриват, но ще се продават ненужни имоти зад граница

Дистанционнни посланици и общи посолства с други държави ще вадят външно от кома

Външният министър Даниел Митов планира да спести средства с въвеждането на дистанционни посланици, общи посолства и продажба на имоти зад граница.

"Посолства ще закриваме, само ако вече сме "в кома" и няма никакъв шанс", заяви Митов.

Той участва в заседанието на парламентарната външна комисия, която прие на първо четене проектобюджета за 2016 г. с 11 гласа "за", петима "против" и един "въздържал се".

Външният министър коментира, че ако се наложи закриване на посолства, това ще бъде обсъдено с парламентарната външна комисия, ще има ясни критерии, и ще се посочат и аргументите защо.

Той обясни, че планира да се въведе статутът на т.нар. дистанционни посланици - тоест хора, акредитирани като посланици в определена държава, които пътуват през определен период от време. Друг механизъм би могъл да бъде съвместно използване на помещения, заедно с други държави от ЕС, на определени места и при определени обстоятелства.

Тази идея датира от няколко години, но досега инструментът не се използва ефективно от външно министерство. Практиката се използва много успешно от скандинавските и балтийските държави.

Митов посочи още, че българската държава трябва да си пази собствеността, където има смисъл от нея.

"На много места обаче имаме имоти, които няма кой да ги населява и нямаме пари да ги поддържаме, и по-добре да бъдат продадени или заменени. Трябва да се прецени кое е полезно за държавата и кое не, разбира се, това ще бъде поставено на обсъждане тук", обясни външният министър.

Приходите от продажбата на имоти обаче отиват в централния бюджет, освен ако няма постигнато споразумение с финансовия министър.

По думите на Митов чрез дейностите си МВнР реално "произвежда" 80 процента от бюджета, който получава. Той съобщи, че ако има финансовата възможност да бъде изпратен още един човек в Шанхай, това ще доведе до повече приходи, отколкото са изхарчени за издръжката му.

Георги Кючюков от АБВ сравни възможността да се закриват посолства със ситуацията, когато човек се разболее - първо трябва да се опитва да се излекува, а не да се поръчва погребална кола.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин (БСП) коментира още, че в МВнР са едни от най-ниските заплати в държавната администрация и зададе въпроса дали се предвижда увеличаването им.

В централата на МВнР в София заплатите действително са ниски, но служителите на ведомството с дипломатически ранг на ротационен принцип работят в мисиите зад граница, където получават и командировъчни. Така заплащането им става изключително привлекателно. Посланиците получават общо до 3000 евро, като в сравнение с колегите им в ЕС заплащането им действително е ниско.

Четин Казак от ДПС, чийто брат Метин е посланик в Катар, коментира от своя страна, че не е нормално един посланик да разполага с 900 евро за представителни разходи за цяла година, при положение, че трябва да организира поне два приема, като освен това няма достатъчно средства дори да пътува в съответната страна, ако се наложи.

Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин посочи, че има стратегия във връзка с имотите в чужбина. В момента се изготвя и електронен регистър.

Има силно желание да не минава всичко през капацитета на посолствата, опитваме се да направим така, че външни експерти от големи компании, специализирани в недвижимия сектор, да се използват като наши консултанти и посредници за бъдещи продажби, коментира той.

Бюджетът на външно министерство за следващата година е с 10% по-висок от този за 2015 година и достига 122.6 млн. лева. За пръв път от години бюджетът расте.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?