Дисциплинарка за 14 души заради бягството от затвора

Още не е ясно кой е внесъл оръжието, използвано от Пелов

Дисциплинарка за 14 души заради бягството от затвора

Четиринадесет души, сред които и един от заместник-директорите на Централния софийски затвор, ще са обект на дисциплинарна проверка заради бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев в началото на април. До два месеца ще стане ясно дали  ще има наказания, съобщи заместник-правосъдният министър Николай Проданов в петък пред БНР.

По-късно заключенията от доклада на специално създадената работна група  бяха представени пред журналисти. Според данните все още няма яснота кой е внесъл оръжието, използвано от Пелов по време на бягството, както и дали сред работещите в затвора има някой, който му е съдействал.

Докладът показва, че бягството е подготвено старателно, като двамата затворници са наблюдавали внимателно какво правят надзирателите и проблемните места в охраната на затвора. Те са вървели заедно до момента на атаката, прикривайки оръжията си. Пазарували са от лавката, вероятно с цел прикритие, след което отиват към мястото за престой на открито.

Бягството е започнало от мястото за получаване на пратки, което е най-слабото място за охрана в затвора. На двамата затворници преди това не е правен личен обиск и престърсване на багажа.

"Съответните длъжностни лица са били наясно с високата обществена опасност, която представляват двамата затворници", заяви Проданов.

Резултатите от инспекцията след двойното бягство показват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента.

"Документът представя механизма, по който е извършено бягството – тоест какви са последователните крачки на двамата престъпници, така че от спалното помещение най-накрая да се озоват на свобода. И разбира се, е концентриран и върху недостатъците в организацията и върху човешките грешки, които са способствали за това бягство", каза Проданов, като призна, че има грешки от страна на надзорно-охранителния състав.

"Правила има, мисля, предостатъчно – на всеки един пост например в затвора има една специална инструкция, в която е казано какви са правата и задълженията на конкретния постови надзирател./.../ Вероятно част от тези задължения обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както трябва и тук можем да направим връзка може би с липсата на опит нашите служители, може би и с проблеми в тяхната подготовка", допълни той.

Проданов уточни, че става въпрос за млади хора, които са били на смяна в затвора по време на бягството.

"В доклада са посочени конкретни имена на служители, които според комисията са допуснали грешки в своята работа. Комисията излиза с предложение спрямо тези наши служители да се заведат дисциплинарни производства. Аз мисля, че не бива да правим публични все още техните имена. Нека да се заведат дисциплинарните производства, нека да се види конкретно кой какво е правил и какво не е правил – тоест действие – бездействие и когато се стигне до някакъв край на дисциплинарните производства, тогава бихме могли да оповестим и конкретните имена", каза още зам.-министърът.

"Огнестрелното оръжие е проникнало, разбира се, отвън... по някакъв канал и за известен период от време то е било някъде укривано. В последния момент – тоест в деня на бягството, то е било в спалното помещение", разказа Проданов.

За използваното при бягството хладно оръжие вариантите са още по-многобройни, защото такова може и да се изработи и ние до момента не сме наясно дали това е фабричен нож или самоделка, каза той. "Но това не е толкова важно, важно е как е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на престъпник, при положение че нашите надзиратели носят службата в затвора не само без оръжие, но те нямат у себе си белезници, нямат и палки, всъщност нямат нищо", коментира Проданов.

Той обясни още, че в повечето страни по света огнестрелно оръжие вътре на територията на затворите не се носи. "Тъй като съотношението между затворниците и надзирателите във всеки затвор е в полза на затворниците, разбира се – тоест може да се стигне до ситуация, при която по чисто физически път неколцина затворници да нападнат надзирател, да му вземат оръжието и по този начин да се въоръжат. По друг начин стои въпросът с помощните средства. Аз и досега си мисля, че не би било зле нашите служители на територията на затвора да имат и белезници в себе си, да имат и палки, и да ги носят постоянно. Тук обаче има съображения, свързани с достойнството, с честта на лишените от свобода. А що се отнася до някои по-усъвършенствани помощни средства, там основният проблем е тяхната висока цена – така нареченият "тейзър" струва  4000 лева заедно с необходимите допълнения. Към настоящия момент се оказва, че има по едно такова оръжие във всеки един от 12-те затвора у нас", разказа още Плоданов.

Заместник-министърът каза още, че в по-голямата част от Централния затвор има видеонаблюдение, като има и места, като килиите, където такова наблюдение няма.

"Не трябва да изпадаме в такъв технически фундаментализъм, защото ролята на техниката е донякъде – ако го няма човешкият фактор, техниката си остава една купчина желязо", смята той.

Споделяне

Още от България