"Див капитализъм" унищожава природата в България

Екоактивисти призоваха ЕС да вземе мерки срещу широко разпространеното унищожаване на защитени местности в България, причинено от изграждането на туристически курорти, голф игрища и ски писти, разкопаването за пясък и чакъл, както и интензивното производство на дървесина, съобщава във вторник сайтът EurActiv.

Ако не бъдат взети мерки, ситуацията може да се повтори в Румъния и бъдещите балкански страни членки на ЕС, предупреждават българските природозащитници.

Няколко неправителствени организации са изпратили жалби до ЕК за нарушения на задълженията, поети от България по европейската програма НАТУРА 2000 при приемането на страната в ЕС през 2007 г. Значителен брой петиции са били изпратени и до Европейския парламент.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), например, е подало петиция, подплатена с доказателства, за 16 случая на "вандалско" нарушение на европейските екологични норми в България. Става въпрос за изграждането на ветрогенератори в района на Калиакра, строителството на ски зона в Рила, презастрояването на Банско, унищожаването на хабитати в района на Иракли и в Родопите.

Според Ирина Матеева от БДЗП почти нищо не се е случило след подаването на петицията до европейските институции. По думите ѝ вина имат правителствата на останалите страни членки, които лобират за реализацията на инвестиционни проекти в България. Германският канцлер Ангела Меркел например лобирала за енергийните проекти на компанията ЕВН (EVN) на Калиакра. След реакция от страна на Европейския парламент този натиск е спрян, но на други места унищожаването на природата продължава. В района на р. Камчия при Черно море се строи огромен ваканционен комплекс след натиск от страна на австрийската "Райфайзен банк".

Еколозите заявиха, че са силно загрижени от ситуацията в България и предупредиха, че ако ЕС не успее да се справи с проблемите, същото развитие може да се случи в Румъния или бъдещи европейски страни членки, като Сърбия или Македония.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?