Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дивиденти от АЕЦ и ЕСО осигуриха печалбата на БЕХ за първото тримесечие

2 коментара
Дивиденти от АЕЦ и ЕСО осигуриха печалбата на БЕХ за първото тримесечие

Изплатени дивиденти за 270 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй" и "Електроенергийния системен оператор" (БЕХ) към техния собственик – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), са осигурили излизането му на чиста печалба от 278.7 млн. лв. за първото тримесечие на 2021 г. За сравнение година по-рано енергийният мастодонт е бил на загуба от близо 1.6 млн. лв.

Това сочат данните от финансовия отчет за периода точно преди редовните парламентарни избори през април. Дружеството, обединяващо държавните енергийни компании, продължава да ги финансира и дълговете им по вътрешни кредити растат от 3.359 млрд. лв. в края на март 2020 г на 3.439 млрд. лв. сега. Ръстът на заемите към компаниите от групата се дължи основно на изплащане на 30 млн. евро към дружеството за газовата връзка с Гърция, в което БЕХ е съакционер. Парите са по кредит от Европейската инвестиционна банка, отпуснат на холдинга за интерконектора.

Няма обаче никакво движение по плащанията на лихвите по кредитите, теглени от ТЕЦ "Марица Изток 2" (МИ2) и "Националната електрическа компания" (НЕК), която е в просрочие на лихви. На всичкото отгоре в края на юли 2021 г. НЕК трябва да погаси към БЕХ накуп над 1 млрд. лв., предоставени ѝ през 2016 г. да си уреди стари борчове към двете т. нар. американски електроцентрали, за да може да договори с тях намаляване на цената на изкупувания по дългосрочните договор ток.

В същото време самият БЕХ има дългове за 1.150 млрд. евро по два облигационни заема. Падежът на единия е през август 2021 г. и вече стана ясно, че ще се пускат нови облигации за 550 млн. евро за извършването на плащането. Очаква се да се постигнат по-добри лихви от плащаните досега по над 26 млн. евро годишно или общо досега 107 млн. евро по облигационния заем, който сега ще се урежда в нов кредит. По третата облигационна емисия за 600 млн. лв. досега за две години са платени общо 42 млн. евро.

Информацията потвърждава думите на служебния енергиен министър Андрей Живков, че секторът е потънал в дългове, че с пари от печелившите дружества се спасяват губещите от групата, а лихвите по взетите заеми за отлагане на решаването на финансовите проблеми на НЕК и ТЕЦ МИ2 лишават системата от парични ресурси.

Реално БЕХ сега отчита отличен финансов резултат за тримесечието благодарение на 220 млн. лв. дивидент, платен от АЕЦ "Козлодуй", и 50 млн. лв. – от ЕСО.

На двата противоположни полюса са АЕЦ "Козлодуй" с пореден стабилен ръст на печалбата и ТЕЦ МИ2 с ново увеличаване на загубите в началото на 2021 г..

Ядрената ни централа отчита печалба след данъци от 137.7 млн. лв. от януари до края на март, докато за същия период на миналата година тя е била 140.257 млн. лв. Доброто представяне на оператора се дължи основно на реализираните от него количества на свободния пазар на електроенергия, осигурили му ръст от 30 млн. лв. на приходите от търговия с ток.

На дъното по финансови резултати на групата на БЕХ традиционно в последните години е ТЕЦ "Марица Изток 2", която отчита загуба от 31.358 млн. лв. докато година по-рано отрицателният финансов резултат е бил близо 64 млн. лв. Отново причина са разходите за закупуване на парникови квоти, за да не бъде глобявана въглищната централа за замърсяването на въздуха. За първите три месеца на настоящата година тя е платила 78.427 млн. лв. за такива емисии, докато за същия период на 2020 г. разходите ѝ за СО2 са били 57.477 млн. лв.

Обикновено в края на април замърсителите на въздуха трябва да внесат своите парникови квоти за предходната година. Увеличаването на разходите на ТЕЦ МИ2 потвърждава думите на зам.-министъра на енергетиката Александър Николов, че дружествата в БЕХ не са водили далновидна политика за закупуване на парникови квоти на по-ниски цени при положение, че сигналите на европейския пазар за въглеродни емисии са за ръст.

Държавната въглищна централа увеличава дълговете си от 1.29 млрд. лв. преди година на 1.35 млрд. лв. сега и е в технически фалит въпреки налетите в началото на 2020 г. близо 600 млн. лв. от БЕХ под формата на увеличение на капитала. Дружеството отчита намаление на приходите от продажба на ток с над 20 млн. лв., въпреки че е получило над 4 млн. лв. от ЕСО за поддържане на студен резерв и други услуги.

"Електроенергийният системен оператор" отчита печалба преди данъци от над 39 млн. лв. за първото тримесечие, докато година по-рано положителният финансов резултат е бил 27.763 млн. лв. Впечатление прави, че собственикът на мрежата високо напрежение отчита значителен спад на разходите за разполагаемост – от 21 млн. лв. за първите три месеца на 2020 г. на 5.886 млн. лв. за същия период сега.

НЕК макар да отчита над три пъти ръст на печалбата си - от 13.671 млн. лв. на 47.353 млн. за отчитания период. Това се дължи на ръста на приходите от продажба на електроенергия, включително на борсата. В същото време обаче дружеството увеличава дълговете си от и без това значителните 4.05 млрд. лв. на 4.113 млрд. лв. Компанията е пред сериозни промени на паричните потоци, след като от 1 юли 2021 г. вече няма да е обществен доставчик и няма да е длъжна да купува електроенергия за електроснабдителните предприятия, а ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще си я купуват директно от свободния пазар. Изключение ще са обемите от т.нар. американски електроцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Това обаче е шанс за НЕК да подобри финансовите си резултати чрез продажбата на ток от своите водни електроцентрали на борсата.

Сред дружествата в незавидно състояние остават и Мини "Марица Изток", които от 7.572 млн. лв. печалба в края на март миналата година сега са на червено с почти същата сума – 7.507 млн. лв. Въгледобивното дружеството също е сред потърпевшите от енергийната трансформация към по-зелена икономика. И то, и ТЕЦ МИ2 са изправени пред сериозни промени, които са възможно с финансиране от европейския Фонд за справедлив преход, предвиждащ 1.2 млрд. евро за българските въглищни региони.

"Булгаргаз" вече отчете по-високи с близо 25 процента продажби на природен газ през първото тримесечие на 2021 г. и нетна печалба от близо 19.8 млн. лв. Това е солиден спад спрямо година по-рано, когато бе на плюс с 49.929 млн. лв., но та е била формирана заради върнатите през март от "Газпром" на около 200 млн. лв. заради предоговарянето на цената по договора за доставката на газ у нас. След това тази печалба е стопена, когато на свой ред "Булгаргаз" върна тази сума на своите клиенти, които са плащали предходните месеци по-високи от реалните цени на газа.

Само газовият оператор "Булгартрансгаз" все още не е публикувал финансовия си отчет за януари-март 2021 г., а той би дал частичен отговор на въпросите за рентабилността на газопровода "Балкански поток", който започна работа в последните дни на 2020 г. би станал видим ефектът върху приходите от транзитни такси от новото съоръжение на стойност 2.6 млрд. лв. без ДДС, което "Булгартрансгаз" изгради със заеми.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Стоян Петков
  #2
  Отговор на коментар #1

  Сметките са ти грешни. Тази печалба на АЕЦ е при условие, че КЕВР е определила да си продава 90% от енергията си на регулирания пазар, на изключително ниска цена, спеямо пазарната. Това се прави за да се свали средната цена на микса, за се компенсират високите цени на "американските" ТЕЦ. Представи си, ако си продава цялото производство на свободния пазар.

 2. Бисерко
  #1

  Една дребна сметчица за феновете на АЕЦ.220 млн лв дивидент е изплатила АЕЦ на БЕХ.т.е 110 млн евро.Една нова АЕЦ с два блока би струвала около 11 млрд евро.Пита се в задачата-колко лв би трябвало да струва електроенергията от една нова АЕЦ, за да може да се изплати?Защото в това ,което виждам в горната сметка , периодът излиза около 100 години.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.