Диян Стаматов: Детските градини и малките ученици да започнат присъствено обучение от 12 април

Диян Стаматов: Детските градини и малките ученици да започнат присъствено обучение от 12 април

След много разговори с родители, учители и директори, добре би било на 1 и 2 април да продължат учебните занятия за цялата страна в електронна среда, а при благоприятна възможност учениците от XII и клас да преминат присъствено от 5 април, според графика си за учебното време. Това казва Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Пролетната ваканция на учениците от I и до XI клас е от 3 до 11 април, включително. За учениците от XII клас пролетната ваканция е от 8 до 11 април, включително.

Според Стаматов от 12 април би могло да бъдат възстановени присъствено учебните занятия за детските градини, за учениците от първи до четвърти класи и за поне по три випуска на ротационен принцип, като бъде приложена ротация присъствено за по 5 учебни дни и след тях преминаване в електронна среда.

Веднага след априлската ваканция да бъдат оповестени промените в изпитното съдържание за националното външно оценяване в VII клас и за държавните зрелостни изпити в XII клас, като бъдат съобразени с продължителното провеждане на обучение в електронна среда.

Националното външно оценяване за IV и V клас да се проведат според предварителния график, като се приложи вариант за незадължителност при реализирането му, без да се поставя оценка, като резултатите му се използват за корекция на учебните програми.

В края на учебната година да бъдат планирани и проведени присъствено изходни външни оценявания по всички предмети и класове, без да се поставя оценка, за да се установят наличните дефицити и пропуски в нивото на усвояване на учебния материал и да се планират дейности по констатираните пропуски, предлага Диян Стаматов.

Споделяне

Още по темата

Още от България