Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Дийтсман Енергоремонт" се прицелва в минната и петролната индустрия

Новият собственик на 97.5% от холдинга няма да го сваля от борсата, а ще ползва пазара за набиране на инвестиции

0 коментара
Росен Христов, Питър Кутеман, Теодор Осиковски и Жил Рейнарт обявиха финализирането на сделката на "Дийтсман" и "Енергоремонт"

Един от големите играчи на българския пазар на енергоремонтни дейности вече има нов чуждестранен собственик,, който се е прицелил в минната, ядрената и петролната индустрия у нас, но също така се оглежда за експанзия на балканския пазар.

В четвъртък вечерта холандската "Дийтсман" и част от досегашните акционери в "Енергоремонт Холдинг" обявиха финализирането на сделката за закупуване на 97.5 на сто от капитала на българското дружество. Нейната цена не бе посочена, тъй като преговорите с основните акционери са се провеждали по различен начин – с някои от тях групово, в други индивидуално. Посочено бе, че стойността на продажбата е близка до пазарната капитализация на "Енергоремонт Холдинг", която се оценява на около 76 млн. лв.

Така от холдинга като акционери излизат четири български фирми. Това са "Миления 77“ (33.03%) на бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов, бившия енергиен министър в правителството на НДСВ Милко Ковачев, както и Петър Манчев, който е син на ядрения бос Богомил Манчев, "Българска енергетика" (32.9%) на Николай Златев и Николай Райчев, "Нови енергийни и индустриални технологии" (21.59%) с основен акционер шефа на "Енергоремонт" Теодор Осиковски, както и "Геоприбор“ ЕАД (10.8%), а останалите 2.49% акции са на дребни собственици.

Към малките акционери ще бъде отправено задължителното предложение за обратно изкупуване на дяловете им, но дори и да бъдат продадени, новият собственик възнамерява да остави холдинга публична компания.

"При всички положения възнамеряваме да оставим компанията публична, независимо че другите ни дружества не са. В бъдеще ще се възползваме от възможностите на борсата за набиране на допълнителен капитал и финансиране, което ще подпомогне ръста на компанията, който предвиждаме според нашия бизнес план", коментира пред журналисти Росен Христов, регионален директор на "Дийтсман" за Източна Европа и Латинска Америка, който е в основата на сключването на сделката.

От "Дийтсман" обявиха, че възнамеряват веднага да започнат с оптимизацията и модернизацията на работата на дружествата от системата на холдинга, който вероятно ще бъде прекръстен на "Дийтсман Енергоремонт". Планира се рефинансиране на оборотния капитал на "Енергоремонт" при доста по-добри условия, като вече са проведени предварителни разговори с някои банки.

Съкращения на персонала от около 1000 души не се предвиждат, тъй като холандският собственик се готви за ръст на бизнеса на "Енергоремонт". Ще има обаче промени в системата на заплащане като бонусите ще бъдат обвързани с точно определени показатели.

Запазва се голяма част от топ мениджмънта, включително сегашният главен изпълнителен директор Теодор Осиковски, който обаче ще поеме бизнес развитието на компанията в региона, включително Русия и Казахстан. В управата на компанията влиза и Росен Христов, на точната му позиция още се изяснява, тъй като ще продължи да отговаря за целия ретгион на Източна Европа и Латинска Америка.

Христов обясни, че сделката на "Дийтсман" за "Енергоремонт" е добре премислена и компанията смята да е стратегически инвеститор в България, където стъпва за първи път.

Пет са стратегическите причини, довели компанията в България, обясни заместник-председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на "Дийтсман" Жил Рейнарт. Сред тях са интересът към ядрения бизнес на "Енергоремонт" у нас и възможностите му за разрастване, работата на холдинга за "Лукойл Нефтохим" в контекста на потенциала за развитие към останалите петролни рафинерии в балканския регион. Добивната индустрия е другата причина за навлизането у нас на холандците и минния бизнес е друга тяхна цел.

"Дийтсман" е била привлечена у нас и заради близостта на България до Румъния, където холандците в момента заедно с австрийската ОМВ участват в търг за поддръжка на офшорни платформи. Отделно "Дийтсман" има интерес към енергетиката на Македония и Черна гора и установила, че "Енергоремонт" отлично пасва на търсения начин за експанзия на балканския пазар и разнообразяване на световния си бизнес, който основно е свързан с петрол.

Председателят на управителния съвет на новия собственик Питър Кутерман допълни, че сделката за "Енергоремонт" нарежда компанията сред най-големите холандски инвеститори.

През следващите 2-3 години от "Дийтсман" са оптимисти за удвояване на надхвърлящите 38 млн. лв. през 2016 г. обороти на "Енергоремонт", заради очакванията за ръст на енергийния пазар с големите газови проекти, евентуалното възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене". Компанията, която в момента се издържа основно от поръчки на АЕЦ "Козлодуй", Националната компания "Железопътна инфраструктура" и "Лукойл" се прицелва в нови клиенти. Като такива се разглеждат мините, двете американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток", електроразпределителните дружества, както и редица предприятия от химическата промишленост у нас, на които "Дийтсман" смята да предложи свои иновативни решения и технологии.

"Поставихме нова посока на дългия и успешен път на "Енергоремонт Холдинг“. Продажбата не беше лесно решение за основните акционери. Имали сме много други предложения през годините, но целта не е била осребряването на тази инвестиция, а правилното ѝ развитие. Благодаря за доверието, което ми дават новите собствениците, оставяйки ме на поста. Имаме възможност да станем освен добра национална, но и международна компания", заяви Теодор Осиковски.

Новият собственик на "Енергоремонт" е създаден през 1977 г. от холандците Питър Кутеман, който е главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите, и Морис Смадлърс, който не участва в управлението. Двамата държат равни дялове в компанията, кза която е любопитно, че всъщност не работи на холандския пазар, а в страни от Африка, Южна Америка, Азия, както и в някои страни от Европа, сред които Франция, Италия, Португалия, Белгия, Холандия, Кипър и др., както и Русия и Казахстан.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.