Преобразуване:

"Дийтсман Енергоремонт" се прицелва в минната и петролната индустрия

Новият собственик на 97.5% от холдинга няма да го сваля от борсата, а ще ползва пазара за набиране на инвестиции

Росен Христов, Питър Кутеман, Теодор Осиковски и Жил Рейнарт обявиха финализирането на сделката на "Дийтсман" и "Енергоремонт"

Един от големите играчи на българския пазар на енергоремонтни дейности вече има нов чуждестранен собственик,, който се е прицелил в минната, ядрената и петролната индустрия у нас, но също така се оглежда за експанзия на балканския пазар.

В четвъртък вечерта холандската "Дийтсман" и част от досегашните акционери в "Енергоремонт Холдинг" обявиха финализирането на сделката за закупуване на 97.5 на сто от капитала на българското дружество. Нейната цена не бе посочена, тъй като преговорите с основните акционери са се провеждали по различен начин – с някои от тях групово, в други индивидуално. Посочено бе, че стойността на продажбата е близка до пазарната капитализация на "Енергоремонт Холдинг", която се оценява на около 76 млн. лв.

Така от холдинга като акционери излизат четири български фирми. Това са "Миления 77“ (33.03%) на бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов, бившия енергиен министър в правителството на НДСВ Милко Ковачев, както и Петър Манчев, който е син на ядрения бос Богомил Манчев, "Българска енергетика" (32.9%) на Николай Златев и Николай Райчев, "Нови енергийни и индустриални технологии" (21.59%) с основен акционер шефа на "Енергоремонт" Теодор Осиковски, както и "Геоприбор“ ЕАД (10.8%), а останалите 2.49% акции са на дребни собственици.

Към малките акционери ще бъде отправено задължителното предложение за обратно изкупуване на дяловете им, но дори и да бъдат продадени, новият собственик възнамерява да остави холдинга публична компания.

"При всички положения възнамеряваме да оставим компанията публична, независимо че другите ни дружества не са. В бъдеще ще се възползваме от възможностите на борсата за набиране на допълнителен капитал и финансиране, което ще подпомогне ръста на компанията, който предвиждаме според нашия бизнес план", коментира пред журналисти Росен Христов, регионален директор на "Дийтсман" за Източна Европа и Латинска Америка, който е в основата на сключването на сделката.

От "Дийтсман" обявиха, че възнамеряват веднага да започнат с оптимизацията и модернизацията на работата на дружествата от системата на холдинга, който вероятно ще бъде прекръстен на "Дийтсман Енергоремонт". Планира се рефинансиране на оборотния капитал на "Енергоремонт" при доста по-добри условия, като вече са проведени предварителни разговори с някои банки.

Съкращения на персонала от около 1000 души не се предвиждат, тъй като холандският собственик се готви за ръст на бизнеса на "Енергоремонт". Ще има обаче промени в системата на заплащане като бонусите ще бъдат обвързани с точно определени показатели.

Запазва се голяма част от топ мениджмънта, включително сегашният главен изпълнителен директор Теодор Осиковски, който обаче ще поеме бизнес развитието на компанията в региона, включително Русия и Казахстан. В управата на компанията влиза и Росен Христов, на точната му позиция още се изяснява, тъй като ще продължи да отговаря за целия ретгион на Източна Европа и Латинска Америка.

Христов обясни, че сделката на "Дийтсман" за "Енергоремонт" е добре премислена и компанията смята да е стратегически инвеститор в България, където стъпва за първи път.

Пет са стратегическите причини, довели компанията в България, обясни заместник-председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на "Дийтсман" Жил Рейнарт. Сред тях са интересът към ядрения бизнес на "Енергоремонт" у нас и възможностите му за разрастване, работата на холдинга за "Лукойл Нефтохим" в контекста на потенциала за развитие към останалите петролни рафинерии в балканския регион. Добивната индустрия е другата причина за навлизането у нас на холандците и минния бизнес е друга тяхна цел.

"Дийтсман" е била привлечена у нас и заради близостта на България до Румъния, където холандците в момента заедно с австрийската ОМВ участват в търг за поддръжка на офшорни платформи. Отделно "Дийтсман" има интерес към енергетиката на Македония и Черна гора и установила, че "Енергоремонт" отлично пасва на търсения начин за експанзия на балканския пазар и разнообразяване на световния си бизнес, който основно е свързан с петрол.

Председателят на управителния съвет на новия собственик Питър Кутерман допълни, че сделката за "Енергоремонт" нарежда компанията сред най-големите холандски инвеститори.

През следващите 2-3 години от "Дийтсман" са оптимисти за удвояване на надхвърлящите 38 млн. лв. през 2016 г. обороти на "Енергоремонт", заради очакванията за ръст на енергийния пазар с големите газови проекти, евентуалното възобновяване на строежа на АЕЦ "Белене". Компанията, която в момента се издържа основно от поръчки на АЕЦ "Козлодуй", Националната компания "Железопътна инфраструктура" и "Лукойл" се прицелва в нови клиенти. Като такива се разглеждат мините, двете американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток", електроразпределителните дружества, както и редица предприятия от химическата промишленост у нас, на които "Дийтсман" смята да предложи свои иновативни решения и технологии.

"Поставихме нова посока на дългия и успешен път на "Енергоремонт Холдинг“. Продажбата не беше лесно решение за основните акционери. Имали сме много други предложения през годините, но целта не е била осребряването на тази инвестиция, а правилното ѝ развитие. Благодаря за доверието, което ми дават новите собствениците, оставяйки ме на поста. Имаме възможност да станем освен добра национална, но и международна компания", заяви Теодор Осиковски.

Новият собственик на "Енергоремонт" е създаден през 1977 г. от холандците Питър Кутеман, който е главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите, и Морис Смадлърс, който не участва в управлението. Двамата държат равни дялове в компанията, кза която е любопитно, че всъщност не работи на холандския пазар, а в страни от Африка, Южна Америка, Азия, както и в някои страни от Европа, сред които Франция, Италия, Португалия, Белгия, Холандия, Кипър и др., както и Русия и Казахстан.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?