"Дийтсман" свали "Енергоремонт холдинг" от борсата

"Дийтсман" свали "Енергоремонт холдинг" от борсата

Един от големите играчи на българския пазар на енергоремонтни дейности от петък вече не е листнат на борсовия пазар, стана ясно от съобщение на Българската фондова борса. "Енергоремонт холдинг", който миналото лято бе купен от холандската "Дийтсман", е свален от 1 юни от борсовата търговия, макар след сделката новият собственик да твърдеше, че ще остави компанията публична.

Тогава бе обявено, че новият собственик на 97.5% от холдинга не само няма да го сваля от борсата, а дори ще ползва пазара за набиране на инвестиции. Явно обаче след процедурата по обратното изкупуване на дяловете на миноритарните собственици срещу 4.15 лв. бройката, холандската компания е решила обратното.

Не е ясно какво е породило вземането на това решение и отписването на "Дитсманн Енергоремонт Холдинг" от борсата. Представителят на холандската компания Росен Христов, който реално осъществи сделката и влезе в управата, обаче бе сменен през декември 2017 г. и е възможно това да има връзка с оттеглянето на фирмата от финансовия пазар.

При влизането си на българския пазар от "Дийтсман" обявиха, че чрез сделката компанията смята да стане стратегически инвеститор в региона.

Сред причините, довели холандците у нас, бяха посочени интересът към ядрения бизнес на "Енергоремонт" у нас и възможностите му за разрастване, работата на холдинга за "Лукойл Нефтохим" в контекста на потенциала за развитие към останалите петролни рафинерии в балканския регион. Добивната индустрия бе другата причина за навлизането у нас на холандците, а минният бизнес друга тяхна цел.

Още от Бизнес