Дизеловите коли дават заден ход във Франция

Дизеловите коли дават заден ход във Франция

Автомобилната промишленост във Франция прави нов завой: за първи път от 2000 година французите са купили повече бензинови, отколкото дизелови автомобили. Това сочат данните за регистрираните през 2017 година нови автомобили, публикувани от Комитета на френските автомобилостроители (CCFA) и цитирани в електронното издание на в. "Паризиен".

Между януари и декември 2017 година са били регистрирани малко над 2,11 милиона частни коли, което представлява увеличение от 4,7 на сто за една година.

При френските автомобилостроители увеличението е от 7 на сто, а при чуждестранните - малко над 2 процента. Продажбите на Рено (Renault) са нараснали с малко над 3 процента, но най-голямо е увеличението при Пе Ес А (PSA), +10 на сто след придобиването на Опел (Opel) през август 2017 година. Така групата затвърждава позицията си на лидер по продажбите с пазарен дял от близо 30 процента.

След заплахите за забрана на дизеловите коли в някои населени места, скандала с манипулираните тестове за вредни емисии и затрудненията при препродажбата на стари модели, французите много бързо се отвръщат от дизела.

Докато през 2012 година продажбите на дизелови коли са били в апогея си (три четвърти от всички продажби), миналата година те са били не повече от 47,29 на сто от новите регистрации (спрямо 52,18 на сто предходната година). По този начин те са изпреварени от продажбите на бензинови коли, достигнали над 1 милион (+13,72 на сто).

Споделяне

Още от Бизнес