Déjà vu в Суходол с боклука и МВР

Déjà vu в Суходол с боклука и МВР

Жителите на столичния квартал “Суходол” се събудиха във вторник сутринта с усещане за нещо вече преживяно (б.ред. на френски “déjà vu”), когато камионите с боклука на София започнаха разтоварването на сметта в затвореното преди 2 години и половина депо.

Чувството бе подчертано и от засилено присъствие на полиция, жандармерия и охранители от общинската фирма “Егида”. Реакцията на суходолци бе импровизиран протест от 20-на души пред входа на сметището, който не доведе до резултат. МВР–охраната осигури безпроблемен достъп на камионите до целта им, както го и направи през 2005 година по време на тогавашните протести.  

Столична дирекция на полицията (СДП) съобщи, че по молба на Столична община в квартала са изпратени 730 нейни служители. Справка на Mediapool показа, че в квартала по постоянен адрес са регистрирани малко под 3000 души. Така с един полицай на всеки четирима души "Суходол" се оказва най-добре охраняваното място в България.

Венцислав Божилов от Сдружението за защита живота и здравето на жителите на "Суходол" заяви, че протестът ще продължи, въпреки че хората са изтикани от органите на реда и въпреки силния дъжд. “Суходол е блокиран от полиция и жандармерия, протестиращите са изтласкани на около 500 метра от подстъпите към депото. В момента се намираме на моста в ниската част на квартала, където няма видимост. Доколкото имаме информация, на сметището продължават да извозват боклука”, обясни той.

По думите му суходолци ще продължат по мирен път да изразяват несъгласието си за депонирането на отпадъците и “потъпкването на човешките им права”.

През медиите жителите на квартала обясниха, че не са толкова срещу поредния старт на разтоварването на сметта, колкото срещу факта, че никой не им е обяснил колко ще продължи това.

Няколко часа след като всички в квартала разбраха за започналото депониране, от Столична община (СО) официално съобщиха за извозването. Фирмата оператор на депото – "Чистота-Искър”, получила в понеделник разрешение по Закона за управление на отпадъците, което позволява повторното отваряне на сметището в Суходол, се казва в съобщението.

От “Московска” 33 се позовават на разрешение на Министерски съвет за отварянето на депото. Кметството припомня и за откритата наказателна процедура от страна на Европейската комисия срещу България за неправилно прилагане на Европейското законодателство при управление на отпадъците.
В съобщението се казва още, че СО има всички необходими документи за отварянето на депото - доказан свободен обем, комплексна здравно-екологична експертиза, резултати от инженерногеоложки и хидрогеоложки проучвания. Всички тези изследвания показвали, че експлоатацията на сметището не създава риск за здравето на хората и околната среда.

Средното количество боклук, което ще се депонира там всеки ден в продължение на 18 месеца, е 1000 тона.

20 млн. лв., полицейщина, граждански контрол

Във вторник Столична община предприе тактиката на тоягата и моркова. Първо жителите на “Суходол” и някои съседни квартали се оплакаха пред БНР за невиждана в квартала полицейщина. Хора не са били пускани с часове да излязат от домовете, а други да стигнат до тях, въпреки че са показвали личните си карти с постоянен адрес.

През 50 метра в целия квартал има служители на МВР, целият район около депото е отцепен.

В този контекст от Столична община обещаха на жителите на “Суходол” да могат да осъществяват граждански контрол върху сметището. В първия ден от депонирането на боклука обаче явно такива възможности няма да бъдат предоставени. Граждански сдружения от квартала заплашиха, че ще изпратят петиция срещу действията на българските институции в Европейския парламент.

Освен невъзможния на този етап граждански контрол, администрацията на Бойко Борисов обеща да отпусне и 20 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата в квартала. Тези пари ще бъдат дадени обаче само при “заявено желание и интерес от гражданите на Суходол”. До този момент граждански организации категорично отхвърляха офертата - пари срещу боклук. Средствата ще дойдат от спестеното от балиране.

До повторното отваряне на депото се стигна след като столичният боклук "пообиколи" България и така и не му бе намерено място. След затварянето на сметището през юли 2005 година, той първо акостира край “Кремиковци”, малко след това в квартал “Дружба”, а в последната една година пътува до село Цалапица (Пловдивско) и Карлово.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?