ДКЕР отива на съд заради определени по-ниски цени на тока от АЕЦ "Козлодуй"

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е подготвило жалба до Върховния административен съд срещу Държавната комисия за енергийно регулиране /ДКЕР/, съобщи изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов.

Жалбата е свързана с по-ниските цени на ядрената електроенеригя, определени от комисията на 30 декември 2004 г. Тогава тя е взела решение стойността на тока от АЕЦ "Козлодуй" да е 40,40 лв. за мегаватчас вместо поисканите от централата 41,30 лв., уточни Костадинов.

От получаващата се разлика в цената от 90 стотинки АЕЦ "Козлодуй" ще губи по 6 500 лв. на денонощие. Това ще постави в голямо финансово затруднение централата, тъй като тази година тя трябва да изплати на два пъти 25,8 млн. лв. за погасяване на заема за модернизацията на 5 и 6 блок, допълни Костадинов. Според него, това плащане не се калкулира в цената на тока, а се взема от печалбата.

За втори път атомната електроцентрала подава жалба срещу ДКЕР. През 2002 г. съдът се е произнесъл в полза на централата и тя е получила компенсация за понижените цени.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?