ДКЕВР чака указания какво да прави с незаконно събрани 80 млн. лв. ВЕИ-такса

Боян Боев, сн. БГНЕС

За първите шест месеца на 2014 г. са събрани 80 млн. лв. от въведената от началото на годината 20 процента такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи, която миналата седмица бе обявена от съда за незаконна. В момента се чакат указания на Министерството на финансите къде да бъдат прехвърлени парите, коментира пред журналисти в понеделник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Той каза още, че е предвидено събиране на таксата в по-малък обем, но не посочи в какъв, откога е това решение и докога ще се прилага.

Регулаторният шеф каза още, че със сигурност от 1 октомври ще има нова цена на тока, но не се ангажира с прогнози. След като от 1 юли ДКЕВР вдигна цената на тока с под 2 процента, комисията даде анонс за ново поскъпване след три месеца заради нуждата от компенсиране на разходите на "Националната електрическа компания" за изкупуване на ток от възобновяеми енергийни източници. Дефицитът в държавната компания възникна заради трикратните решения на ДКЕВР през 2013 г. за намаляване на цените на електроенергията.

Боев обаче не смята, че е възможно да има режим на тока, каквато възможност допусна миналата седмица вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева.

По повод намеренията на служебното правителство да създаде енергиен борд със специалисти на международни финансови институции, браншовите организации и  независими експерти, той коментира: "Моето лично мнение е, че сходен енергиен борд ще представлява някакво общо събрание или дискусионна маса, тъй като реално погледнато ние сме независим регулаторен орган и върху нас не би следвало да се оказва никакъв допълнителен регулаторен одит или напътствия по някакъв начин".

"Затова очаквам с нетърпение предложението за тази кръгла маса или както ще се сформира този енергиен борд. Все още нямаме тази информация как би изглеждал, както и не сме поканени на едно такова мероприятие", каза Боян Боев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?