Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов:

ДКЕВР е била подлагана на политически натиск

Прогноза: Токът ще поскъпне с 9.8 процента

Васил Щонов, снимка БГНЕС

Убеден съм, че преди е имало политически натиск върху ДКЕВР, каза в сряда пред бТВ служебният министър на енергетиката Васил Щонов в деня, в който енергийният регулатор (ДКЕВР) трябва да се произнесе по въпроса с колко да поскъпне електроенергията.

"Вижда се сходството на действията, които регулаторът е вземал и част от действията, които са се развивали в държавния сектор "Енергетика". Дефицитите са били ясни и миналата година и въпреки това се взима решение за задържане и дори намаляване на цената на тока", коментира още Щонов.

Според него най-вероятното поскъпване на тока  ще бъде с 9.8 процента. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още в понеделник, но не успя да вземе решение и отложи процедурата с един ден.

Министърът Щонов не каза дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск върху нея за отлагане на решението ѝ. В същото време той каза, че е сигурен, че в последните години върху ДКЕВР е имало  външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията.

Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия.

”Проблемите се дължат главно на лошо управление”, каза министърът и даде за пример АЕЦ ”Козлодуй”. По думите  му в началото на 2014 година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи за сравнение с началото на миналата година. От тези пари в Българския енергиен холдинг обаче са влезли едва 11 милиона заради  прекомерно големите разходи на централата.

Щонов коментира, че злоупотребите и неефективните разходи през последните 10 години са довели до кризата в енергетиката.

”Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-ата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработване в момента за нередностите по договорите”,  каза министърът.

Той добави, че плавното поскъпване на тока не означава, че предстоят увеличения на всеки три месеца. Според него поскъпването е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР и той не би могъл да е категоричен в преценката си.

Според Щонов увеличението на цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?