ДКЕВР: Има нарушения в сметките за парно, но абонатите ще си ги платят

ДКЕВР: Има нарушения в сметките за парно, но абонатите ще си ги платят

Съществени нарушения при формирането на сметките от “Топлофикация-София” е установила проверката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), назначена след масовото недоволство от очевидно раздутите сметки за парно от декември. Това съобщиха от енергийния регулатор в сряда.

Заради некоректни фактури дружеството ще отнесе от ДКЕВР глоба, която може стигне 20 хил. лв., каквато е най-голямата санкция по закон.

Проверени са били 40 абонатни станции, по десет от всеки топлоразпределителен район. При някои от констатираните нарушения “Топлофикация” е задължена да коригира фактурите на абонатите.

Най-големият проблем е, че повечето от системите за регулиране на топлоподаването във всяка абонатна станция не са настроени какво количество енергия да подават и то често не отговаря на външните атмосферни условия и на потреблението на сградата.

“Когато не е настроен тоя регулатор, консумацията става по-голяма и сметките са по-високи”, коментира председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Нереално, според експертите, се отчита и топлата вода, затова “Топлофикация” трябва да монтира до края на отоплителния сезон контролен общ водомер пред подгревателите във всички абонатни станции.

Затова трябва да се подобри системата за отчитане на консумацията на гореща вода и да става всеки месец, а не както досега два пъти годишно. Дружеството трябва и да стикова отчитането си със “Софийска вода”.

"Топлофикация” да открие виновните, а абонатите да плащат

Според Шушулов, "Топлофикация" сама трябва да открие кой не си е свършил работата и не е настроил регулаторите и да си го накаже. Сметките обаче ще трябва да си платят абонатите: “Кой да го плати, след като е влезнало в абонатната станция, е влезнало и в сградата”, каза шефът на ДКЕВР.

Дори да са им надписани сметките, абонатите нямат никакъв шанс да си върнат надвзетите пари, смята Шушулов.

Резултатите от проверката ще бъдат дадени и на прокуратурата, допълниха от ДКЕВР, която тепърва ще реши каква да е глобата за дружеството.

Редовни платци да бъдат наказвани заради съседи

В същото време зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, който до преди около две седмици беше в борда на “Топлофикация-София”, предложи да се ограничи подаването на топлата вода на столичани в сградите, където над 50 процента от собствениците дължат пари за парно. Според него “когато започнат да си топлят вода на котлони, ще започнат да си плащат сметките за парно”.

Иванов изрази това мнение и в качеството си на председател на борда на държавната фирма “Булгаргаз”, на която столичното парно дължи 166 млн. лв. Преди време министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза, че “Булгаргаз” може да спре кранчето на “Топлофикация”, но от газовото дружество заявиха, че няма да направят това до края на този отоплителен сезон.

След средата на април ще се търсят начини за решаване на проблема между топлофикацията и миноритарния ѝ собственик “Булгаргаз”.

Сумата, която топлофикационното дружество има да събира от абонатите си, надхвърля размера на дълга към “Булгаргаз”. Наскоро стана известно, че едва 12% от ползващите парно в София си плащат сметките. Бойкотът се засили след шумните скандали за източването на “Топлофикация” и корупционни схеми, заради които двама бивши директори на дружеството са в ареста и срещу тях се води разследване.

Предложението на Иванов би означавало нарушаване на общите условия на дружеството с потребителите и санкция от ДКЕВР, а освен това си е чиста проба дискриминация на редовните платци заради некоректните им съседи. Аналогичен казус със спирането на тока и на изрядни клиенти от пловдивския ромски квартал “Столипиново” се разглежда от комисията по дискриминация.

Подобни действия изобщо не могат да бъдат оправдани с извинението, че дълговете на “Топлофикация-София” и на другите дружества от отрасъла за общо 216 млн. лв. възпрепятстват плащанията на “Булгаргаз” към неговия доставчик “Газпромекспорт”. Решаването на проблема с фирмените борчове открай време става с искане на несъстоятелност на дружеството длъжник, а не с подобни методи, нямащи нищо общо с нормалното управление на една компания, пък била тя и общинско-държавна.

Все пак зам.-министърът на икономиката и енергетиката допусна и по-разумен начин за подобряване на събираемостта на вземанията на “Топлофикация-София” и управление на дружеството  - подобряване на мениджмънта и намаляване на разходите с 25 на сто, което по думите на Иванов било възможно.

Румен Овчаров скастри заместника си

Часове по-късно министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров се дистанцира от думите на заместника си, определяйки ги в специално изявление като цинични и непремерени.

Валентин Иванов е в политическия кабинет на Овчаров от квотата на ДПС. 

“Смятам за редно той да се извини публично на абонатите на "Топлофикация-София", заявява Овчаров. “Валентин Иванов очевидно не си дава сметка какво е за пенсионер с доход 100 лева да получи сметка от 120 лева. При това много хора са убедени, че в сметките са включени милиони, откраднати през последните 15 години”, каза Овчаров.

Според него като представител на МИЕ в борда на "Топлофикация-София" доскоро Валентин Иванов е трябвало да предложи начин дружеството да върне доверието на потребителите. Очевидно, той действа в обратната посока, коментира Овчаров. Разбирам, че г-н Иванов е загрижен за растящите дългове на столичната топлофикация към "Булгаргаз", но не това е начинът да се решават такива проблеми”, се посочва в разпространеното изявление.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?