ДКЕВР изчисли 9.83% поевтиняване на газа от януари

Поевтиняване на природния газ с 9.83 на сто от 1 януари 2013 г. предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР), съобщи в четвъртък председателят ѝ Ангел Семерджиев по време на заседание на парламентарната анкетна комисия за проучване на случаи за корупция по високите етажи на властта. Това е записано в проект на доклад на комисията, който е бил приет на нейно закрито заседание и предстои обсъждането му.

Така Семерджиев спази думите си от вторник, когато заяви, че регулаторът ще даде по-голямо от поисканото от обществения доставчик "Булгаргаз" намаление от 9.9 процента.

Свалянето на цената на синьото гориво ще се отрази освен върху тарифите на топлофикациите и върху цената на висококомбинираното ефективно производство на произведената от топлофикациите електроенергия, а това ще повлияе и за намаляване на крайната цена на електроенергията от юли 2013 г., каза още Семерджиев.

Понижаване на цената на тока през следващата година ще се търси и с предоговаряне на цените по дългосрочните договори за изкупуване на енергията от топлоцентралите "Ей И Ес Марицо Изток 1" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", стана ясно от думите на регулаторния шеф.

Новите текстове в Закона за енергетиката позволяват условията по тези договори да бъдат променени от регулатора, ако противоречат на европейското право, обясни Семерджиев.

Има голяма вероятност да се намерят правни основания за намаляване на цените от двете частни централи, но понижението ще е с различен процент за всяко от дружеството. ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" е построена на зелено и нейните цени са по-високи, каза той.

По думите му основание за преразглеждането на дългосрочните договори е това, че когато са били сключени през 2001 г. страната ни още не е била член и са заложени ескалационни параметри в очакване на поскъпване на тока, а това не се е случило. Целта ни е да понижим цените по тези договори, а това ще се отрази и на крайната цена на тока за потребителите, каза Семерджиев. В разглеждането на условията по договорите ДКЕВР ще ползва и външни експерти, допълни той.

Според него двете централи имат резерви за намаляване на цените си и ред тях е свиването на разходите им за варовик. Той даде за пример това, че в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" разходите за варовик формират 7 на сто от цената на тока, а в двете частни съименнички – по 8-9 на сто, защото изкупували суровината по дългосрочни договори.

От "Ей и Ес Марица Изток 1" обаче обясниха още през лятото, когато дружеството за добив на варовик "Каолин" на Иво Прокопиев бе набедено заедно с ВЕИ-ата за един от основните виновници за поскъпването на тока с 13 на сто, че варовикът участва с под 3 процента в цената на тока от тяхната централа, а в общия микс влиянието му е още по-малко.

Председателят на временната анкетна комисия Яне Янев попита Семерджиев дали не е корупционна пътека издаването на лицензии на фирми за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, които не разполагат със собствени средства, а ползват разрешението на ДКЕВР за искане на банков кредит. Регулаторният шеф обясни, че при разглеждане на искането за лицензии комисията иска уверение от банките, че биха финансирали даден проект при представяне на бизнес план и при определената цена на електроенергията. Ако някой инвеститор не извърши инвестиция, въпреки получената лицензия, той така или иначе плаща лицензионна такса и държавата по този начин не е ощетена, коментира Семерджиев, цитиран от БТА. Той каза, че ДКЕВР вече е отнела лицензии в случаи, че няма извършена инвестиционна дейност по тях.

Депутатите решиха, че ще продължат да се занимават с темата за сключените с двете ТЕЦ дългосрочни договори за изкупуване на енергията и те да бъдат разгледани на закрито заседание.

Споделяне

Още от Бизнес