ДКЕВР изключва вариант за шоково поскъпване на тока през октомври

Като дойде септември, ще видим, да не гадаем, има различни опции, според регулаторния шеф

ДКЕВР изключва вариант за шоково поскъпване на тока през октомври

Все още е рано да се прогнозира увеличението на цената на тока от 1 октомври, но то категорично няма да е шоково, каквито прогнози има заради тежкото състояние в сектора. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев след заседание на регулатора, на което бе обсъден проект за определяне на цените за достъп и пренос през мрежата на "Булгартрансгаз", както и промени в общите условия на доставчика на ток в Югоизточна България ЕВН.

Самият Боев в рамките на дискусиите за определяне на цените на електроенергията от 1 юли 2014 г. допусна възможността през три месеца да се налага вдигане на тарифите, за да се компенсират дефицитите в НЕК от около 3 млрд. лв, половината от които са натрупани заради решения на ДКЕВР в този ѝ и предишни състави.
 
"Не мисля за никакво увеличение на цената на тока. Като дойде септември, когато видим какво е отражението на правилата, които сме поставили в момента и резултатите, които са налице, тогава ще говоря. Нека да не гадаем, защото опции и варианти винаги има и са все различни", отвърна Боев на журналистически въпрос дали ще има поскъпване на тока от октомври.

По думите му в държавния регулатор винаги са се старали "да работят и отразят нивата, каквито са".

Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята до края на юли да излезе с решение за санкции на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "ЕнергоІПро" за нарушения на Закона за защитата на конкуренцията. Шефът на антимонополния орган Петко Николов обясни пред журналисти, че проверките на тримата оператори на електромрежата у нас са за господстващо положение и споразумения между тях, но не стана ясно какво точно са координирали предприятията помежду си.

Комисията не е разследвала търга за избор на строител на "Южен поток" на българска територия, Комисията не и сезирана от нито една държавна институция по казуса, допълни Николов. След като Европейската комисия разследва случая с газопровода - КЗК, като национален орган, не може да прави паралелно производство, за да не предизвика наказателна процедура срещу България, каза Николов.

Комисията може да се справи с новите, по-кратки срокове за проверки на процедурите за обществени поръчки, смята Николов. Комисията и сега прави тези проверки в рамките на двайсетина дни и може да ги намали до две седмици, каза председателят на КЗК.

Проблемът идва, когато обжалванията на решенията на КЗК се бавят с месеци във Върховния административен съд, каза Николов, цитиран от БТА.

Въвеждането на по-високи такси за обжалване на процедурите за обществени поръчки няма да са пречка пред сериозните участници в процедурите, смята Николов. По закон тази такса е до 2 процента от прогнозната стойност на поръчката, но не повече от 15 хиляди лева. Тези такси наскоро бяха повишени от кабинета с мотива, че така ще се сложи преграда без необоснованите обжалвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес