ДКЕВР можела само да натисне ръста на енергийните цени

ДКЕВР можела само да натисне ръста на енергийните цени

Няма законови основания за замразяване на цените на ток, природен газ и топлоенергия, както настояват синдикатите като антикризисна мярка, заяви в сряда председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъди идеята да не се повишават цените на енергоресурсите в продължение на една година.

Ден по-рано Семерджиев заяви, че е възможно само да се запазят цените на електроенергията, тъй като целият цикъл на производство-пренос-разпределение-доставка е затворен в България. Природният газ обаче зависи от международните пазари и там ДКЕВР не може да влияе, защото в противен случай ще обрече държавното дружество “Булгаргаз“ на декапитализация, купувайки руски газ на високи цени и продавайки го на вътрешния пазар на по-ниски. Той потвърди разчетите на комисия за поскъпване на синьото гориво от 1 април с около 15 на сто при искани от “Булгаргаз“ над 26 процента, и съответно на парното – с 8-9 процента

Сега регулаторният шеф заяви, че комисията ще направи всичко възможно да омекоти ценовия удар и повишението на цената на газа да е по-малко от вече обявеното. За да стане това обаче ще е необходимо съдействието на компанията майка на “Булгаргаз“ - “Българският енергиен холдинг“, която се контролира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Съвместно трите страни щели да търсят начини за туширане на външните фактори върху поскъпването на газа.

Общественото обсъждане на новите цени на газ и парно ще се състои в четвъртък в ДКЕВР.

При определянето на тарифите за електроенергията от 1 юли ще се търси намаляване на разходите на всички дружества по веригата, така че за крайните потребители да няма поскъпване или то да е минимално. Електроразпределителните дружества вече обявиха първоначалните си разчети за повишаване на цените им с между 3 и 10 на сто, но от електроцентралите и НЕК все още не са заявили намеренията си, а те също се наслагват в ценообразуването по веригата.

“Предварителната ми нагласа към всички дружества, което сме дали като инструкция, е да намалят до минимум всички разходи, а ако могат някои да ги отложат, така че от 1 юли да имаме или много минимално увеличение, или никакво, но това пак е процес и на този етап не мога да поема никакъв ангажимент”, каза още Семедриев.

Позицията му обаче не се хареса на синдикатите, които обявиха за ранния следобед в сряда протестен митинг пред сградата на комисията в столицата. Според профсъюзите цените на алтернативните горива на международните пазари са такива, че не се налага поскъпване на газа.

От “Булгаргаз“ обаче аргументират искането си и със скока на цената на долара, който действително в последния месец отбеляза ръст с около 15 стотинки спрямо предишни нива и продължава да се покачва.

В протеста на синдикатите ще се включат и представители на бизнеса, според които увеличаване на цената на газа с около 15 на сто ще е удар върху тяхната работа, което за голяма част от тях ще е фатално в условията на пика на икономическата криза у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?