ДКЕВР не планира скорошно ново поскъпване на тока

ДКЕВР не планира скорошно ново поскъпване на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не смята, че на този етап има нужда от ново поскъпване на тока след увеличението на цената на електроенергията от 1 октомври с близо 10 на сто, което бе съпроводено с кратки протести.

Според шефа на регулатора Светла Тодорова това поскъпване е максималното и оставащият дефицит в сектора ще се запълва с други мерки.

По данни на комисията дупката между цената на изкупуваната и продаваната електроенергия от "Националната електрическа компания", която е основният купувач на тока, се е свила до 650 млн. лв. след увеличението на цената на тока от октомври, научи Mediapool. Въпреки това държавната НЕК е в изключително тежко финансово състояние с отчетена преди дни рекордна загуба от 425 млн. лева за деветмесечието на годината заради политиката за потискане на крайните цени на тока и задължението на компанията да купува електроенергия по доста по-скъпи тарифи.

Има редица действия, които могат да бъдат предприети от други институции, за да се види дали може да бъде постигнато облекчение на цените по други канали, коментира пред журналисти след заседание на ДКЕВР Светла Тодорова.

Не смятам, че ДКЕВР в момента, месец след последната промяна в цените, може да декларира отново увеличение, добави шефът на регулатора, чието преструктуриране и избор на новото ръководство предстои със законодателни промени, които предстои да се внесат в парламента.

Нека видим какво ще прави парламентът, какво ще прави правителството, дали ще имат инициативи в областите, в които сме идентифицирали проблеми, заяви председателят на ДКЕВР. Тодорова посочи, че ДКЕВР очаква съдействие от другите институции, но не в смисъл да казват колко да бъдат цените, а да свършат своята работа.

Възможно е да бъдат предприети законодателни промени, свързани с ВЕИ източниците. В момента ние можем да спазваме само съществуващото законодателство, според което трябва да бъде изкупувано цялото произведено количество зелена енергия, отбеляза Тодорова. Друга възможност е да бъдат създадени условия за преговори между НЕК и американските централи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Тя призна, че предишният състав на ДКЕВР е записал в решението си за цените на тока от 1 юли 2014 г. неизпълними тарифи за тези централи. По думите ѝ орязаните значително цени на тока от американските централи нарушават договорите им с НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?