ДКЕВР очаква запазване цената на газа

Ако "Булгаргаз" предложи намаление, регулаторът с с удоволствие щял да го приеме

ДКЕВР очаква запазване цената на газа

Цената на природния газ ще остане стабилна до края на годината, прогнозира във вторник пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Изявлението му идва седмица, след като във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев подписаха анекс към газовия договор, осигуряващ намаление в плащанията на "Булгаргаз" към руската компания със 100 млн. долара. Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов обаче даде да се разбере, че ще предпочете с икономисаните средства да покрие калкулираните досега загуби от предишен натиск върху ръста на цената на газа.

 

Държавното дружество трябва да внесе на 10 септември заявлението си за цените от 1 октомври, за което стана ясно, че ще е за запазване на нивото на тарифите от третото тримесечие.

 

"Получихме от "Булгаргаз" допълнителните споразумения, които са подписани към договора за доставка - и към трите договора има предвидени отстъпки. Газът запазва едни много добри нива, а алтернативните горива се повишават в много по-голяма степен", посочи Семерджиев.

 

По думите му и сега цената на газа, която ползват българските потребители, е по-ниска, отколкото ако се отчиташе влиянието на всички параметри. "Факторите, които влияят върху цените на природния газ, са същите, които влияят върху горивата, цените на петрола на световните пазари има тенденция към леки увеличения, но всички се надяваме, че тези увеличения ще бъдат компенсирани от отстъпките по договорите за доставка, които са направени", допълни регулаторният шеф.

 

Той каза още, че "ако "Булгаргаз" предложи намаление на цената на газа, ние ще го приемем с удоволствие".

 

"Булгаргаз" е много зависим от паричните потоци, за да може да упражнява определена политика като обществен доставчик, коментира още председателя на ДКЕВР.

 

Цените на парното в столицата няма да се повишат през този отоплителен сезон, въпреки че дружеството продължава да е най-големият длъжник на "Булгаргаз", посочи още Семерджиев. "Не мога да гарантирам, че дълговете на топлофикацията намаляват", каза още той, но успокои, че никога задълженията на топлофикационните дружества не са се отразявали на цените за потребителите.

 

По думите на Семерджиев шансовете "Топлофикация Шумен" да заработи през този отоплителен сезон са много малки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес