ДКЕВР отхвърля промените в концесията на "Софийска вода"

ДКЕВР отхвърля промените в концесията на "Софийска вода"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е харесала някои от параметрите на подготвяния анекс към концесионния договор със "Софийска вода", стана ясно от доклад на главния секретар на Столична община Росен Желязков пред комисията по инженерна инфраструктура на заседанието ѝ в понеделник.

Регулаторът категорично е възразил срещу предвиденото вписване на конкретен процент за норма на възвръщаемост на капитала в самия договор, защото това е в прерогативите на ДКЕВР и изчисляването на тази норма става при одобряването на съответния бизнес план на дружеството и цената на услугата му по доставка и отвеждане на водата.

В сегашния концесионен договор с британската "Интернешънъл Уотър Хаус" за управлението на столичното ВиК е била записана норма на възвръщаемост от 21 процента. В предложението за анекс тя е намалена на 17 на сто. ДКЕВР настоява в договора въобще да няма уточнение за норма на възвръщаемост, като иска да запази за себе си законовото право за нейното определяне, което ще позволи на регулатора да играе с цената на водата

"На Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) това надали ще ѝ хареса, защото така тя няма гаранции за отпуснатия от нея заем на концесионера", коментира Желязков. Освен това банката държи 18 на сто от "Софийска вода"

В същото време анексът не може да мине без одобрението нито на енергийния регулатор, нито на ЕБВР, а общината си е поставила за цел да парафира новия договор до края на мандата на сегашния общински съвет. Поправките в договора се готвят от 2-3 години, а през юли след доста спорове получиха одобрението на съветниците и според кмета Бойко Борисов ще премахнат “чудовищни несправедливости” спрямо софиянци. 

От ДКЕВР не са се съгласили и в допълнителното споразумение да се запише правото на концесионера да иска промяна на цената на водата при спешни инвестиции до 1 млн. лв., въпреки че това на практика е допълнително ограничение за "Софийска вода". В момента на хартия концесионерът може да иска повишение на тарифите при вложения до 250 хил. лв. Регулаторът обаче е посочил, че не може да има такива промеждутъчни промени на цените, а концесионерът да спазва общите законови правила за искане на нови тарифи.

Дружеството да представи прогнозна инвестиционна програма за оставащия период от управлението на столичното ВиК., е поискала още енергийната комисия. Тя настоява и за засилване на ролята на общинското звено за контрол на водната концесия, което да се явява посредник в работата на "Софийска вода" и ДКЕВР чрез редовни месечни, тримесечни и годишни доклади за дейността на ВиК-то.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес