ДКЕВР пак отряза високите такси за повторно пускане на тока

ДКЕВР пак отряза високите такси за повторно пускане на тока
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е потвърдила с нови аргументи отмененото от съда решение за налагане на таван на таксата, която клиентите на електроразпределителните дружества плащат, за да им се пусне отново спряното електрозахранване заради неплатени навреме сметки.

Върховният административен съд отмени преди време решението на регулатора за въвеждане на обща максимална тарифа от 19.90 лв. за тримата снабдители ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН. Аргументът на съда е, че ДКЕВР няма законово право да определя тези тарифи, а само цените на тока и призна правото на ЕРП-ата сами да си определят таксите. ЧЕЗ бе компанията, обжалвала решението на регулатора, чийто таван е два пъти по-нисък от определената от чешката компания тарифа.

Цената на ЧЕЗ бе 38.44 лв. при нормална поръчка и двойно повече за експресна.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев сега решението е изготвено така, че да не може да бъде оспорено в съда. Преди време той заяви, че ще поиска от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да предложи промени в закона за енергетиката, даващи право на регулатора да определя абсолютно всички цени на електроразпределителните предприятия.

Според ЧЕЗ опитите да бъдат намалени тези такси, засягащи некоректните клиенти, които не си плащат сметките за ток и по този начин нарушават правата на всички останали, освен че ще ощетят компаниите, ще бъдат допълнителен стимул за неплащане на сметките за консумирана електроенергия.

“Надяваме се това да не се случи, защото е несъвместимо с принципите на равнопоставеност на всички потребители на услугата и е в сериозен ущърб на онези български граждани, които навременно и коректно изплащат своите задължения към доставчиците на услуги. Очакваме от ДКЕВР да застане на твърда позиция спрямо длъжниците, които на практика ощетяват всички”, заяви Атанас Дандаров, член на Управителния съвет на “ЧЕЗ Разпределение България”

Прекъсването на електрозахранването е нежелателна мярка, която ЧЕЗ има право да приложи с цел събиране на вземанията си от нередовните платци, след изчерпване на други разрешени от закона средства. Освен това високата цена на тази услуга има дисциплиниращ ефект, посочиха от компанията.

“Факт е, че несъбраните вземания на компанията за последните години отбелязват ръст. Към август те възлизат на 74 млн. лева. Само от началото на 2010 г. размерът на новите несъбрани вземания, просрочени повече от 3 месеца, е близо 15 млн. лв. Забавените плащания влияят пряко на паричните потоци на дружеството и създават реална опасност за плащанията към доставчиците“, се посочва в съобщението на чешката компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес