Намалявайки таксата за пренос на ЕРП-тата и разходите им

ДКЕВР подряза цените на тока за бита с 6-7%

Значителен спад на нощната тарифа, за да стимулира потреблението и да оправя балансите

ДКЕВР подряза цените на тока за бита с 6-7%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) смята да подреже крайните цени на тока за бита средно с 6-7 процента от 5 март, стана ясно от публикувано в петък предложение за изменение на цените на електроенергията, в което първоначално бяха представени намаления между 5 и над 7 процента, но после се оказа, че от бързане комисията сбъркала крайните изчисления и ги коригира.

Така ДКЕВР не можа да изпълни обещанието на премиера в оставка Бойко Борисов, който до последно смяташе, че ще успее да се спази ангажиментът на ГЕРБ за поевтиняване на тока за домакинствата със 7-8 процента. Намалението на цената идва от орязване на таксата за пренос на енергията през мрежата ниско напрежение на електроразпределителните предприятия (ЕРП) и от свиването на техните технологични загуби, както и тези на НЕК, става ясно от доклада на ДКЕВР, който ще бъде публично обсъден на 4 март сутринта. Ден по-късно на закрито заседание регулаторът трябва да вземе окончателното си решение, което ще влезе в сила веднага.

От предоставената от комисията информация не става ясно как се преразпределят квотите на електроцентралите за регулирания пазар, след като по-рано през деня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза пред бТВ, че може да се увеличи делът на евтината ядрена енергия от сегашните 60 процента до 75-80 на сто. Той коментира още, че в микса за бита и фирмите, ползващи ток ниско напрежение, няма място за тока от скъпите въглищни централи на Христо Ковачки.

Според проектоцените на ДКЕВР дневната енергия ще поевтинее между 5.3 и 5.84 на сто, а нощният ток - между 8.81 и 14.62%. Комисията публикува сметките си минути след като изтече даденият по-рано през деня от премиера в оставка Бойко Борисов срок да са готови до 15 часа.

В бързината обаче се оказа, че регулаторът е сбъркал средното намаление на цените на тримата доставчика . Първоначално ДКЕВР публикува таблица, според която средното поевтиняване за битовите клиенти на ЕВН трябваше да е 7.3%, за ЧЕЗ - 6.7 на сто, а за “Енерго-Про“ само 5.3 процента. Около два часа по-късно регулаторът смени таблицата с ново средно намаление на цените, което е по-близко до обещаното от Борисов 7-8 на сто. Така се оказа, че цените на ЕВН падат средно със 7.28%, на ЧЕЗ - 7.17%, а на “Енерго-Про“ ‐ с 6.22%. От регулатора обясниха грешката си с работата под пара в последните две седмици.

ЧЕЗ с най-голямо намаление на тарифите

Според изчисленията на комисията доставяният от ЧЕЗ дневен ток ще намали цената си най-малко - с 5.3 процента до 0.15766 лв./кВтч, а нощната ще поевтинее най-много – с 14.62 процента до 0.10018 лв./кВтч.

На “Енерго-Про“ дневната тарифа се намалява с 5.58 процента до 0.16786 лв./кВтч, а нощната – с 8.82 на сто до 0.10098 лв./кВтч.

Дневната тарифа на ЕВН пада с 5.84% и става 0.16121 лв./кВтч, а нощната се намалява с 13.07 процента до 0.10153 лв./кВтч.

Обявените от регулатора цени обаче са без ДДС.

В публикувания значително по-късно доклад с мотивите за промяната в цените ДКЕВР посочва, че е решила да намали рязко цените на нощната енергия, за да стимулира потреблението извън пиковите часове, което също така ще позволи по-доброто балансиране на товарите. В момента Електроенергийният системен оператор“ се чуди как да реализира произвежданата нощем енергия и това обикновено става като се задействат помпите на ПАВЕЦ и падналата през язовирните стени вода се връща обратно във водоизточника. По-голямото нощно електропотребление ще намали разходите за регулиране на товарите на мрежата и така ще се намалят и цените за крайните потребители, аргументират се от ДКЕВР.

Рязане и заради големите печалби

ДКЕВР сваля цените на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“ и защото е установила, че трите дружества са в добро финансово състояние, тъй като са отчели ръст на печалбите си за миналата година. ЧЕЗ е отчела повече от два пъти увеличение на печалбата си, другите две дружества бележат по-скромен ръст от под 3 млн. лв спрямо 2011 г.

Регулаторът реже и признатите технологични загуби на ЕРП-тата, които през 2010 г. са били определени на 15 на сто, но през 2012 г. те са отчели по-ниски показатели. За ЧЕЗ например загубите били 11.77 процента, за ЕВН – 11.46%, за “Енерго-Про“ - 14.14%. Така в дружествата е оставала разликата от платените по-малко пари за енергия за технологични нужди. Сега ДКЕВР е решил да признае 12 процента загуби за електроразпределителните дружества. Сваля също така и технологичните разходи на НЕК.

Намалени са и цените за пренос през мрежата ниско напрежение на ЧЕЗ с близо 15 на сто, на ЕВН – с 13.26 на сто, за “Енерго-Про“ - с 14.44 процента. Срещу таксите за мрежовите услуги протестиращите от високите сметки за ток недоволстваха най-вече. Регулаторът обаче не е пипнал таксите на НЕК и ЕСО. Запазват се и разходите за зелена енергия, за изкупуване на тока от топлофикациите, както и за невъзстановяемите разходи за изкупуване на тока по дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток“ 1 и 3, тъй като те просто не могат да бъдат променени, без да има санкции за страната ни, заради поетите ангажименти през ЕК и двете американски компании, собственици на двата ТЕЦ-а.

Обявените от регулатора тарифи не съвпадат съвсем с препоръката на премиера в оставка Бойко Борисов, който по-рано в петък преди заседанието на правителството обяви пред министрите си, че доколкото знае, ДКЕВР ще има решение за намаление на цената на тока, “някъде със 7-8 процента, защото това ни беше ангажимент“.

Преди това министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви пред бТВ, че спешните поправки в Закона за енергетиката, даващи нови правомощия на ДКЕВР, позволяват още на 1 март да се намали цената на тока. Според обявената на сайта на регулатора процедура обаче, в петък той ще излезе в проект на решение за цените на електроенергията, който ще бъде обсъден на открито заседание понеделник – 4 март, защото обществената дискусия е задължителна. След като разгледа становищата на засегнатите енергийни фирми, на 5 март на закрито заседание ДКЕВР ще вземе окончателно решение за тарифите, които ще могат да влязат в сила още същия ден. От НЕК междувременно обявиха, че няма да искат промяна на своята цена и предлагат тя да се запази в размер на 0,00132 лв/кВтч.

Държавата ще създава свой конкурент на частните доставчици

Добрев обяви още, че от известно време правителството в оставка обмисля възможността, “след като няма търговци, които да искат да доставят енергия, дали да не регистрираме, примерно Националната електрическа компания може да регистрира още едно дъщерно дружество или БЕХ може да регистрира дъщерно дружество, единствено търговец на електроенергия и да предоставим тази услуга в конкуренция с другите частни фирми, за да има поне още един доставчик на електроенергия...“

От думите на министъра стана ясно още, че поевтиняването на тока ще е най-вече за сметка на гарантираното изкупуване на тока от топлоцентралите на бизнесмена Христо Ковачки. Техните количества ще се извадят от микса за регулирания пазар и ще се допълнят с произведена от АЕЦ “Козлодуй“ електроенергия, която ядреният оператор не може да продаде на свободния пазар и без това. Според Добрев спокойно сегашната квота на АЕЦ “Козлодуй“, обхващаща 60 процента от производството ѝ, може да се увеличи на 75 на сто.

Дори и да се стигне до 100 процента АЕЦ "Козлодуй" в микса,това няма да е проблем за централата, ако НЕК се плаща навреме, обясни Добрев. Той обаче призна, че ако продължат да растат сегашните дългове от 310 млн. лв. на електрическата компания към ядрената централа, това ще е застраши работата на АЕЦ “Козлодуй“.

Без централите на Ковачки в микса за бита

“Единственото, което може да излезе от микса, са трите централи - "Бобов дол", "Марица 3" - Димитровград, и "Брикел" (на Ковачки – бел. ред.), и евентуално да бъде намален делът на ТЕЦ "Марица Изток 2", който обаче е вторият най-евтин източник на енергия“, каза министърът в оставка.

“Защо трябва целият български народ да издържа една скъпа и неефективна централа. Ако този ток от тази централа е 103-104 лева, определен от регулатора, защо трябва цялото българско население да плаща 103-104 лева, вместо да си купи българското население от АЕЦ "Козлодуй" за 44 лева?“, попита той.

Добрев обаче каза, че няма как да се намали делът на зелената енергия от микса. По думите му ако не сме изпреварили индикативната си цел за ВЕИ-ата, то сега токът е щял да бъде със 7-8 на сто по-евтин “и щеше да остане по-евтин до 2015, а и след това нямаше да се увеличи, защото след 2015 цената на енергията от тези зелени централи ще е толкова, колкото цената от обикновените централи“.

Министърът не бе сигурен, че при преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата резултатът ще е по-добър. “Според мен решението е по-висок контрол върху ЕРП-тата с всички държавни контролни органи“, каза Добрев. Той обясни още, че в момента няма посредници в търговията се електроенергия, “има оператори на мрежи“.

“Има мрежа високо напрежение, има мрежа ниско напрежение. По тази мрежа има оператори, системният оператор и ЕРП-тата не са посредници, те са собственици на инфраструктура, през която трябва да мине този ток, за да стигне домовете на хората“, обясни Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България