ДКЕВР поиска допълнителни аварийни екипи за тока по празниците

Електроразпределителните предприятия (ЕРП) да осигурят допълнителни аварийни екипи, които да обезпечават по съответни графици сигурността при снабдяването на коледните и новогодишните празници, поиска Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в четвъртък. Мярката, която трябва да въведат тримата собственици на ЕРП-ата – CEZ, E.ON  и EVN, се изисква заради очакваното повишаване на електропотреблението по празниците.

Регулаторът е поискал от германската E.ON, която управлява мрежата в Североизточна България, да даде информация за предприетите действия относно продължителната липса на ток в редица селища във Великотърновска област след снеговалежите в края на миналата седмица. ДКЕВР ще направи анализ на взетите от компанията мерки и при необходимост ще им направи спешна проверка.

Ден по-рано от дружеството обявиха, че са отстранили над 1000 аварии в Еленския Балкан заради скъсани от леда проводници и съборени стълбове

От ДКЕВР съобщиха още, че е приключила проверка относно готовността за зимата на мрежата на австрийската EVN, контролираща снабдяването в Югоизточна България. Установено било, че плановете се спазват, но от дружеството е поискано да представи до 31 март 2008 г. доклад как е изпълнило бизнес програмата си за поддръжка на мрежата. Друго предписание на комисията е до началото на 2008 г. разпределителното дружество да представи план-график със сроковете за изнасяне на електромерни табла на границата на собственост и подмяна на електромерите.

Споделяне

Още от България