ДКЕВР поряза исканията за по-скъп ток от юли

ДКЕВР поряза исканията за по-скъп ток от юли

“Тази работа няма да стане и то в условията на криза“, заяви по повод обявените миналия петък искания на електроразпределителните предприятия (ЕРП) за повишение средно с 10 на сто на цената на тока председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов пред журналисти в четвъртък.

Изявленията от шефа на независимия държавен орган идват два дни, след като министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че не редно в условията на криза цените на тока да се товарят с инвестиции.

Официалните заявления с разчетите и обосновката за тарифите на електроенергията от тримата мажоритарни собственици на ЕРП-ата ще бъдат внесени на по-късен етап, но Шушулов заяви, че “увеличение на тока може и изобщо да няма, а ако има, то ще е в много по-малък размер“.

Във фактурите за ток обаче от 1 юли 2009 г. вече ще фигурира графа "зелена енергия", за да е ясно колко плаща потребителят за тока, произведен по алтернативен начин. Цената за екоенергия и сега е включена в цената на тока, но не е ясно разграничена в сметката.

Засега в България произведената от възобновяеми енергийни източници енергия е около 1 процент от общия дял и не може да повлияе върху цената на тока, посочи председателят на ДКЕВР. В бъдеще този процент ще нараства съгласно плана на ЕС за развитие на "зелената енергия" и това ще се отразява допълнително върху ръста на цената на тока.

Шушулов коментира още, че е възможно комисията да запази тримесечното отчитане на електромерите в Западна България, ако ЧЕЗ намали цената на тока с повече от 0.2 стотинки на киловатчас от 1 април. Такава оферта направи чешката компания към регулатора, за да ѝ се разреши да продължи да засича консумацията по-рядко.

"Ако променим нашето решение, то ще трябва да го направим, преди да е изтекъл крайният срок за преминаване към едномесечно отчитане 31 март 2009 г.", допълни Шушулов и отказа да коментира какво все пак ще реши ДКЕВР.

От ЧЕЗ обаче коментираха, че предлаганото от тях сваляне на цената от април с 0.2 ст./кВтч е за сметка на дружеството и всяко по-голямо намаление под това ще се отрази негативно върху финансовите му резултати и може да доведе до несъстоятелност.

Шушулов повтори изявленията си от предишния ден, че от юли реално ще се усети и поевтиняването на природния газ и парното.

С около 38 процента ще падне цената на топлинната енергия от 1 юли тази година. Според прогнози на “Булгаргаз“ цената на синьото гориво може да бъде свалена от 1 април от сегашните около 614 лв. за 1000 куб. метра на 540 лв. за 1000 куб. метра. А от юли тарифата можело да слезе до 360 лв. за 1000 куб. метра. Това, според измененията в наредбата за ценообразуване на топлинната енергия, ще доведе и до поевтиняване на топлинната енергия до около 50 лв. за мегаватчас от 1 юли 2009 г. Сегашната цена на парното е около 81 лв. на мегаватчас.

Споделяне

Още от Бизнес