ДКЕВР: Поскъпването на парното няма да е шоково, а 9-10%

ДКЕВР: Поскъпването на парното няма да е шоково, а 9-10%

Няма да има шокиращи увеличения в цените на природния газ и топлоенергията от 1 април, това мога да го кажа абсолютно уверено, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред бТВ в четвъртък.

Два дни по-рано от негови думи стана ясно, че подопечната му комисия няма да успее да задържи ръста на цената на синьото гориво, за която "Булгаргаз" иска повишение с близо 26%, но регулаторът прогнозира, че ще е 7-8 на сто, а поскъпването ще е по-голямо. Това съответно ще вдигне цените на топлоенергията, в които ще трябва да се отрази и януарското поскъпване на газа, невключено в сегашните тарифи на парното, чиято последна промяна средно с 4 процента бе през октомври.

 

Сега Семерджиев обясни, че вероятното повишение на цената на парното ще е 9-10 процента и то само заради натрупаното отложено увеличение. По думите му непрекъснато, "да не кажа денонощно", се правят анализи за промяната на тарифите на газа и тополоенергията. Конкретни данни ще има до края на следващата седмица, допълни регулаторният шеф.

 

По думите му увеличението на цената на природния газ също ще е около 10 на сто. "В дружествата, които обслужват потребители, присъединени към разпределителната мрежа, т.е. домакинства на природен газ, увеличението на крайната им цена ще бъде по-малко, отколкото увеличението на газа", каза Семерджиев. Той обясни, че причината за това е, че ползващите централно отопление плащат и компонента за пренос по разпределителната мрежа и цената за доставка.

 

По повод предстоящото през юни разглеждане на исканията за нови цени на дружествата от електроенергийния сектор, Семерджиев коментира, че това идва основно от повишението на цените на електроцентралите заради поскъпналите горива, докато загубите по преносната и разпределителната мрежа постоянно намаляват заради направените инвестиции. По думите му постоянно се намалява и печалбата на дружествата, за да се задържа ръстът на цените.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?