ДКЕВР промени сметките за поскъпване на тока до 10%

Проблемът бил в парниковите квоти на централите и повишения дял на зелената енергия

ДКЕВР промени сметките за поскъпване на тока до 10%

Поскъпването на тока от 1 юли няма да надхвърли 10 процента, а при природния газ увеличението на цената ще е в рамките на 7-8 на сто, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти във вторник. Дни преди това – при внасянето на исканията на електроразпределителните дружества за повишаване на цените им между 3.6 и 9.1 процента, той коментира, че увеличението ще е по-скоро в долната граница на заявленията. "Булгаргаз" пък иска повишение на цената от април с близо 27 процента.

Сега обаче регулаторният шеф посочва, че предизвикателството при формирането на новите цени за следващия едногодишен период са тарифите на електроцентралите, тъй като те трябва да плащат квоти за замърсяване на въздуха с въглеродни газове, а отделно ще се увеличи делът на произведената от възобновяеми източници електроенергия, която НЕК изкупува задължително на по-високи цени. Цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", който е най-евтината, обаче няма да се промени, заяви Семерджиев.

 

Въпреки евентуалното повишение с около 10 процента, цените на електроенергията в България ще продължат да са най-ниските в региона, допълни той..

 

"Основните ни централи в комплекса "Марица Изток" със сигурност ще повишат цените, по които предоставят енергия, и на регулирания, и на свободния пазар. Ще растат и добавките за

"зелена енергия" и когенерации. Въведена е в експлоатация и новата 600 мегаватова централа ТЕЦ "AES Марица Изток 1", която като всяка нова мощност има по-висока цена, тъй като трябва да изплаща капиталовите си разходи", заяви Семерджиев, цитиран от БТА.

 

Той обясни, че в момента ситуация е такава, че цената на конвенционалната енергия дори се понижава, но крайната цена на тока се увеличава заради екологичните изисквания и подпомагане на ефективното производство на топлофикациите. От повишените от 1 януари цени за производство на ток от топлофикациите, за да се компенсира натиска върху цените на топлоенергията, преди време се оплакаха от НЕК.

 

Семерджиев коментира също, че още не е ясно колко от централите от възобновяеми източници ще влязат в експлоатация от 1 юли и енергията от тях ще трябва да се отчита в новия регулационен период, но така или иначе енергията от ВЕИ ще се увеличава, ще се увеличава и добавката. "Ще компенсираме тази тенденция обаче с намаляване на преференциалните цени, по които се изкупува "зелената енергия", допълва той.

 

Председателят на ДКЕВР припомни, че през тази година за пръв път във фактурата за ток ще има отделен ред за т. нар.невъзстановяеми разходи на НЕК, плащани по договорите за дългосрочно изкупуване на енергията от ТЕЦ "AES Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1" – бел. ред.) и "КонтурГлобъл Марица Изток 3".

 

Ръстът, който може да очакваме на цените на природния газ, не би трябвало да бъде под 7-8 процента, коментира още Семерджиев. Той обясни, че комисията няма как да влияе върху цените на нефта, а и е принудена да възстановява на обществения доставчик "Булгаргаз" недовзетия приход от предишни промени на цените. Затова, според него, няма как да не се повишат цените на природния газ, а оттам и тарифите на топлофикационните дружества.

 

"Можем единствено да се надяваме тенденцията на повишаване на цените на петрола на световните пазари да се обърне и това се случва през последните дни. Имаме основание да искаме и намаляване на цените на природния газ от основния доставчик - ако това се случи ще се понижат веднага и цените на природния газ за вътрешния пазар", каза регулаторният шеф.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес