ДКЕВР разреши поскъпване на газа с 11% преди кабинетът да го свали на 6%

ДКЕВР разреши поскъпване на газа с 11% преди кабинетът да го свали на 6%
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши в понеделник поскъпване на природния газ с 10.88%, при очаквания правителството да сведе този процент до 6 на сто. Исканото от "Булгаргаз" увеличение бе с 26%.

Решението бе взето на закрито заседание на комисията. Пред репортери председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи, че има възможност министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да постанови по-ниска цена от пределна, определена от комисията, и тогава цените на парното и на топлата вода, които зависят от тези на газа, ще се увеличат по-малко.

Ангажимент на икономическото министерство е да намери начин за компенсиране на "Булгаргаз", ако реши увеличението на цената на газа да бъде по-малко.

Членовете на ДКЕВР ще решат какво да бъде повишението на цената на топлинната енергия на закрито заседание на 31 март.

В сряда министър Трайков, който в момента е на посещение в Мексико, ще предложи на правителството да гласува сваляне на определения от ДКЕВР процент до 6 на сто. Така няма да има поскъпване на парното, обясни по-рано пред БНТ заместничката му Мая Христова.

По думите ѝ, ако Трайков предложи намаляване на увеличението, "това означава, че сегашното увеличение от 10.88% ще бъде редуцирано и реалното крайно увеличение на доставчика ще бъда с 5.88%."

По закон увеличение на парното има само при значителен скок в цената на газа, обясни от своя страна Ангел Семерджиев. “Считам, че 5-те процента няма да се отразят съществено. Разбира се, би могло изобщо да не се променя цената, която е в момента."

Според Христова и Семерджиев задържането на цените сега не означава шоков скок на природния газ, а оттам и на парното в началото на следващата зима.

Ако цената на газа остане непроменена от първи април, част от тежестта на кризата ще се прехвърли върху топлофикациите, обясни Ангел Семерджиев.

За замразяване на енергоцените в условия на криза се обявиха синдикатите, но работодателски организации също настояха, че поскъпването на природния газ ще е допълнително бреме за индустрията, която е консуматор на газ. По повод обвиненията за непрозрачно ценообразуване, министърът на финансите разпореди одит на "Булгаргаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?