ДКЕВР ще образова българите с по-високи цени на водата

ДКЕВР ще образова българите с по-високи цени на водата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) смята да стартира една от най-мащабните образователни кампании в страната за последните 17 години, стана ясно в петък. От регулаторния орган съобщиха за своите намерения да въведат две тарифи за цена на водата от началото на 2008 година – за по-пестеливи и по-разхищаващи потребители.

По информация на БНР, комисията смята да разграничи ценово ползването на вода до 3 кубика и над 3 кубика. Цените на водата за потребление до 3 куб. м. ще бъдат по-ниски, а за всеки кубик над тази граница ще се плаща по-скъпо и очевидно ще се смята да разхищение.

Стъпката на водния регулатор за пестене на вода е странно насочена към крайните потребители. Средните загуби на ценната течност за страната са над 50 процента, но те не са вследствие от разхищение от страна на абонатите, а от старите водопреносни мрежи.

Само за София статистиката сочи, че загубите на вода от пренос са 62 процента. В задълженията на ДКЕВР след промените на законодателството от последните две години е да контролира изпълнението на концесиите. Ако този в столицата се изпълняваше, загубите на вода по мрежата трябваше да бъдат 36 процента до края на 2006 година.

Споделяне

Още от България