ДКЕВР ще поевтини водата в София въпреки протестите на концесионера

"Софийска вода" призова темата да не става част от предизборната популистка риторика

ДКЕВР ще поевтини водата в София въпреки протестите на концесионера

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) твърдо смята да намали цената на водата в София с 3 ст за куб. м, въпреки протестите на концесионера “Софийска вода“, който искаше поскъпване на тарифите си, но регулаторът прецени, че дружеството не е направило включените в сегашните му цени инвестиции за намаляване на загубите на вода и затова всъщност водните услуги трябва да поевтинеят.

 

В отговор концесионерът изтегли заявлението си за поскъпване, но ДКЕВР все пак насрочи обществено обсъждане на доклада си да сваляне на цената на водата в София, в който обаче не е фиксирана дата, от която да влезе в сила решението.

 

Насроченото за вторник открито заседание не можа да започне, тъй като представителите на “Софийска вода“ не се явиха, а малко преди началото на публичната дискусия концесионерът призова в прессъобщение “темата, свързана с цените на ВиК-услугите и монополите, да не стане част от популистката предизборна риторика”.

 

“Софийска вода” отказа да участва в общественото обсъждане с мотива, че са оттеглили искането си за увеличение на цената на водата с 14%. Предложението кубик вода в столицата да стане от 1.76 лв. на 2 лв. беше внесено от концесионера през лятото на 2012 г., но беше оттеглено в началото на април 2013 г. след като ДКЕВР обяви, че ще намали цената на водата с 4% или 3 ст. в най-скоро време

 

Поради липса на представител на “Софийска вода” председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова закри публичното заседание, но се очаква да се насрочи закрито такова, на което регулаторът да реши в каква законова продецура да облече планираното намаление на цената на водата за столичани.

 

Според комисията, независимо че концесионерът е оттеглил искането си за поскъпване на водата процедурата вече е задействана и са налице правни мотиви за произнасяне на ДКЕВР по въпроса. Трябва обаче да се изчисти процедурата от юридическа гледна точка, за да не може да се обжалва решението в съда, обясни Харитонова. Има възможност ДКЕВР да започне собствено производство, но това означава цялата процедура да започне отначало и да има забавяне във времето, допълни тя.

 

Според “Софийска вода” обаче с оттегляне на искането им за поскъпването на цената на водата процедурата би трябвало да бъде прекратена.

 

“В своята стратегическа и всекидневна дейност “Софийска вода” се ръководи от високи професионални стандарти и не желае в настоящия предизборен период темата за цената на предоставяните в София ВиК услуги да бъде политизирана в рамките на предстоящото публично обсъждане”, се казва в официално становище на компанията.

 

“Софийска вода” се надява Комисията да не допусне вмешателство в своята работа, а темата, свързана с цените на ВиК услугите и монополите, да не стане част от популистката предизборна риторика, отбелязва в заключение концесионера.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?