ДКЕВР ще провери дали токовата авария е заради неизпълнени ремонти

ДКЕВР ще провери дали токовата авария е заради неизпълнени ремонти

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще провери какви са причините за авариите на електропроводите на “Националната електрическа компания“, които оставиха без електрозахранване за около 44 часа в края на миналата седмица голяма част от Черноморието. Ако се установи, че те са заради неизпълнение на програмата за поддръжка и ремонт на мрежата, чиито финансови параметри са включени в цената на тока, НЕК ще бъде санкционирана. Това заяви през журналисти във вторник председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

Както Mediapool писа ден по-рано НЕК в последните години не е влагала одобрените ѝ от регулатора инвестиции в мрежата, а ги отклонявала в проекти като АЕЦ “Белене“ и хидровъзела “Цанков камък“. Това бе потвърдено от шефа на НЕК Красимир Първанов, констатирано е и в доклад на ДКЕВР от февруари 2010 г., но Семерджиев отговори доста уклончиво на журналистическите въпроси относно този документ.

Попитан дали има анализ, по който е установено, че НЕК не си е влагала по предназначение признатите ѝ разходи, Семерджиев увъртя отговора си с думите, че в следствие на проверката на ДКЕВР е установено, че има завишаване на някои от инвестиционните разходи, правени по “Цанков камък” и АЕЦ “Белене”. Но тези допълнителни разходи по никакъв начин не са включвани в цената на тока, заяви регулаторният шеф.

В доклада, с който Mediapool разполага се, посочва, че средства, предвидени за поддръжка на мрежата в периода юли 2007-юли 2009 г. са отклонявани за други инвестиционни проекти.

Председателят на ДКЕВР коментира още, че комисията никога не е ограничавала инвестициите на компаниите в ремонтни програми, за да се гарантира сигурността на системата, като разходите за тях се калкулират при определянето на цените на дружествата. “По отчети на НЕК са били влагани някакви средства и има цифри, какъв е характерът обаче на тези инвестиции е въпрос, по който допълнително ще отговорим”, каза Семерджиев. Той коментира, че компанията е могла да използва и повече от инвестиционния си ресурс за рехабилитация на мрежата и подобряване на нейната сигурност.

Ще направим проверка по документи, ако трябва и на място, след като получим обясненията на НЕК за причините, довели до двете аварии по морето, заяви още Семерджиев.

Ако проверката докаже, че причините, довели до авариите са свързани с неизпълнение на инвестиционната програма на НЕК по ремонтните програми и възстановителните дейности по мрежата, ДКЕВР ще потърси сметка на компанията, допълни той, припомняйки, че глобата по закон е до 1 млн. лева.

Санкцията се взема от печалбата на компанията и не се калкулира в ценообразуването за бъдещи периоди, припомни той. По думите му е възможно ДКЕВР да задължи НЕК да направи допълнителни инвестиции в мрежата за подобряване на сигурността ѝ.

Все още има селища, в които се допускат чести аварии поради отлагане на инвестиции и то в неголям порядък, допълни Семерджиев. Той съобщи, че в регулатора е постъпила групова жалба от потребители от Правец, които се оплакват от непрекъснати и неоправдани спирания на електроподаването.

“Обвинението, че ДКЕВР, ограничавайки приходите на електроразпределителните компании, ги лишава от възможностите да инвестират, е дълбоко погрешно”, заяви Семерджиев по повод редовните оплаквания на енергийните компании при определянето на цените на електроенергията от 1 юли всяка година, че регулаторът им натиска вложенията, за да не поскъпва много токът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес