ДКЕВР сваля печалбата на ЕРП-тата, токът може да поевтинее още от юли

Международен одит с експерти от Брюксел ще проверява високите сметки за електроенергия

ДКЕВР сваля печалбата на ЕРП-тата, токът може да поевтинее още от юли

Държавният енергиен регулатор планира да ограничи още печалбите на ЧЕЗ, “Енерго-про” и ЕВН, което може да доведе до намаляване на цената на тока от 1 юли. Новината беше потвърдена косвено от новия министър на икономиката Асен Василев. Пред Нова телевизия той заяви, че на базата на международния одит “ще се види как ценовата структура може да бъде променена".

Международната проверка ще прегледа високите сметки за ток, като при одита ще се търси и помощта на Европейската комисия, за да няма спекулации по отношение на резултатите от него, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред БНТ в събота.

Осветляването на дейностите в енергийния сектор и отношенията между производителите и потребителите ще е приоритет за служебния кабинет, посочи Захариева. Тя уточни, че за около три месеца, няма как правителството да се пребори с монополите, но това не означава, че ще чакаме и няма да вършим работа.

Смъкване на печалбата на монополистите

Смъкването на печалбата на електроразпределителните компании - ЧЕЗ, “Енерго-про” и ЕВН ще стане през лятото, когато ще бъде намалена т. нар. норма на възвращаемост на капитала, съобщи бТВ. Според телевизията Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе подобно решение в края на юни и така цената на тока може да падне от 1 юли.

Трите компании имат обща печалба от 123 млн. лв. за 2012 г., сочат данните на ДКЕВР. Първите няколко години, след като бяха приватизирани през 2005 г., трите компании работеха с 16% норма на възвращаемост на капитала. От 2008 г. тя бе намалена на 12%. Дружествата обаче твърдят, че реалната им печалба е под тези проценти.

Сега енергийният регулатор е решен в следващия регулаторен период от 1 юли да намали този процент на печалба значително, твърдят неназовани източници на бТВ. Трите компании са коментирали пред телевизията, че големият им процент на възвращаемост на капитала създава измамно усещане в хората, че трупат големи печалби.

Нормата на възвращаемост е само един от компонентите на цената на тока. Все още не е ясно как ще се разпредели миксът между различните производители на електроенергия.

Писането на “енергийното домашно”

След като в петък президентът Росен Плевнелиев заръча на кабинета да напише бързо “енергийното домашно”, в събота вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева обеща изпълнителят на международният одит в енергетиката да е ясен най-късно до края на месеца. Пред БНТ Захариева посочи, че ще търсим помощ от Европейската комисия, за да няма спекулации по отношение на резултатите от него.

Необходим е пълен финансов анализ на всичко в енергийния бранш, каза Захариева.

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предлага да бъде направен международен одит на сметките за ток, за да се види защо са толкова високи, предаде Нова телевизия. Според него така ще се види кой на кого и какво плаща, защо го плаща и обосновани ли са разходите.

"На базата на този преглед ще се види как ценовата структура може да бъде променена", коментира Асен Василев. Той обясни, че имал идея енергетиката да бъде управлявана от отделно министерство, но в ситуацията на служебен кабинет това е невъзможно, заради липсата на парламент.

"Напълно смятам, че енергетиката е важен отрасъл в икономиката и заслужава особено внимание”, заяви Василев. Според него с ДКЕВР трябва да се работи много внимателно.

Системата трябва да се направи така, че да не могат да се получават неравностойни договори, каза още министърът. Според него е важно потребителите да се защитят, както и доброто управление на държавните активи в отрасъла.

Законодателни промени

Въпреки че няма възможност за законодателни промени, служебният кабинет ще започне работа по енергийните закони, стана ясно от изказванията на Захариева и Василев.

Промените ще са свързани с възможността членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат избирани от парламента, както и мандатът на комисарите да може да бъде прекратяван, каза Захариева. Според нея докато назначаването на членовете на ДКЕВР става от изпълнителната власт е съмнителна неговата независимост.

Същите законови промени лансира и Бойко Борисов преди да се откаже от властта. Кабинетът на ГЕРБ дори предложи членовете на ДКЕВР да се избират с мнозинство от две трети на депутатите в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?