ДКЕВР: Токът поскъпва главно заради добавката за "зелена" енергия

Поскъпването на тока от 1 юли с около 10 процента епредизвикано основно заради добавката за "зелена" енергия,преференциалните цени на изкупуване на енергията от когенерации,както и заради невъзвратимите разходи, които се отчисляват нацентралата ТЕЦ "AES Марица Изток 1". Това обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА, след като на открито заседание с представители на електроенергийните предприятия бяха обсъдени новите цени на енергията от 1 юли.

Токът за бита поскъпва средно с около 10 на сто, като 6 процента от това увеличение се дължи на добавката за енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, каза Семерджиев.

Има бум особено на фотоволтаични паркове, защото инвестиционните разходи за изграждането им с усъвършенстването на технологиите се понижават. При определянето на преференциалната цена през миналия регулаторен период разходите са отговаряли на определената от регулатора цена, но вече не е така, ето защо ДКЕВР ще намали цената за изкупуване на енергия от слънце с около 25-30 процента, каза Семерджиев.

По време на заседанието представители на НЕК съобщиха, че в досега в регулаторния период от 1 юли 2011-та до 1 юли 2012 година към енергийната система на страната са присъединени двойно повече мощности зелена енергия в сравнение с предварителните прогнози. Поради тази причина в периода НЕК е претърпяла загуби за 100 милиона лева.

Според Семерджиев спекулативното изграждане на централи от ВЕИ ще бъде спряно с възможността, която ще се даде на ДКЕВР да променя преференциалните цени на зелената енергия при съществени изменения на ценовите параметри при производството ѝ. Внесено е такова предложение в промените в Закона за енергетиката, които предстои парламентът да гласува на второ четене.

Семерджиев добави, че очаква в бъдеще цените на енергията от ВЕИ да не оказват толкова съществено влияние върху крайната цена на тока, като с течение на годините те ще започнат да се изравняват и дори да стават по-ниски от цените на енергията от конвенционалните централи, които пък ще трябва да купуват квоти за отделяните емисии въглероден диоксид.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?