ДКЕВР: Токът поскъпва главно заради добавката за "зелена" енергия

Поскъпването на тока от 1 юли с около 10 процента епредизвикано основно заради добавката за "зелена" енергия,преференциалните цени на изкупуване на енергията от когенерации,както и заради невъзвратимите разходи, които се отчисляват нацентралата ТЕЦ "AES Марица Изток 1". Това обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА, след като на открито заседание с представители на електроенергийните предприятия бяха обсъдени новите цени на енергията от 1 юли.

Токът за бита поскъпва средно с около 10 на сто, като 6 процента от това увеличение се дължи на добавката за енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, каза Семерджиев.

Има бум особено на фотоволтаични паркове, защото инвестиционните разходи за изграждането им с усъвършенстването на технологиите се понижават. При определянето на преференциалната цена през миналия регулаторен период разходите са отговаряли на определената от регулатора цена, но вече не е така, ето защо ДКЕВР ще намали цената за изкупуване на енергия от слънце с около 25-30 процента, каза Семерджиев.

По време на заседанието представители на НЕК съобщиха, че в досега в регулаторния период от 1 юли 2011-та до 1 юли 2012 година към енергийната система на страната са присъединени двойно повече мощности зелена енергия в сравнение с предварителните прогнози. Поради тази причина в периода НЕК е претърпяла загуби за 100 милиона лева.

Според Семерджиев спекулативното изграждане на централи от ВЕИ ще бъде спряно с възможността, която ще се даде на ДКЕВР да променя преференциалните цени на зелената енергия при съществени изменения на ценовите параметри при производството ѝ. Внесено е такова предложение в промените в Закона за енергетиката, които предстои парламентът да гласува на второ четене.

Семерджиев добави, че очаква в бъдеще цените на енергията от ВЕИ да не оказват толкова съществено влияние върху крайната цена на тока, като с течение на годините те ще започнат да се изравняват и дори да стават по-ниски от цените на енергията от конвенционалните централи, които пък ще трябва да купуват квоти за отделяните емисии въглероден диоксид.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?