ДКЕВР: Токът ще поскъпне най-много със 7-8%

ДКЕВР: Токът ще поскъпне най-много със 7-8%

Увеличение на цената на тока от 1 юли ще има, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да допусне то да е с повече от 7-8 процента. Това коментира във вторник пред журналисти председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Преди седмица той допусна, че електроенергията може да поскъпне с до 10 процента, ако стачката в "Мини Марица Изток" продължи повече от месеца и като се прибавят към това и нуждите на въглищните централи да купуват квоти за изхвърляне на въглероден двуокис и ръстът на скъпия ток от възобновяеми източници в потреблението. Отделно от това НЕК иска повишаване на цените ѝ с 4.5 на сто заради повишената от 1 януари цена на тока, изкупуван от топлофикациите, което редовно се прави от ДКЕВР, за да не вдигне цената на парното, но и да не причини големи загуби на топлофикационните дружества.

 

Миньорският протест спря в неделя и по думите на Семерджиев следващата седмица ще стане ясно какво е неговото отражение върху свързаните с въгледобивното предприятие топлоцентрали и върху цената на тока. Загуби при всички положения има, но при този срок на стачката отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на енергията, обясни регулаторният шеф.

 

Според него най-същественият фактор за поскъпването на електроенергията по цялата верига на производство е необходимостта ТЕЦ-овете да купуват права за замърсяване на въздуха с парникови газове от началото на 2013 г. Така в периода на действие на определяните от 1 юли едногодишни цени на тока попадат и шест месеца с платени въглеродни емисии.

 

Страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона, но това не може да продължи дълго време, посочи отново Семерджиев. От миналия юли, когато ДКЕВР разреши повишение на цените на тока само с 1.5 на сто, той предупреждава, че комисията не може да си позволи повече да натиска ръста на тарифите. Не е ясно обаче какво мисли по въпроса премиерът Бойко Борисов, който миналата година нареди поскъпването на тока да е в рамките на процент.

 

Край на миналото лято обаче в енергийната система бе включена ТЕЦ "AES Гълъбово", чиято енергия се изкупува по фиксирани дългосрочно по-високи цени. През август отново заработи и ТЕЦ "Брикел"е по-скъпа, бяха включени и нови мощности от възобновяеми източници, което не бе взето предвид от ВКЕВР при определянето на цените.

 

Сега Семерджиев посочи, че всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а държавната компания не може да бъде оставена в затруднено положение. Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители, уточни той.

 

Какви ще са предложенията на електроразпределителните дружества ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН за повишаване на техните тарифи ще стане ясно в края на февруари, когато те по закон са длъжни да внесат предложенията си в ДКЕВР. Топлоцентралите обаче също внасят исканията си нови цени, в които именно ще включат разчетите за необходимите им средства за парникови квоти.

 

Тази година върху определянето на цените обаче се очаква да повлияят и внесените в парламента преди ден поправки в Закона за енергетиката, които предвиждат извеждане на фирмите, ползващи електроенергия средно напрежение на свободния пазар.

 

Обикновено какви ще са окончателните одобрени от регулатора цени на тока за бита и бизнеса става ясно в края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес