ДКЕВР: Водата ще е с нови цени от есента

Повечето от ВиК-дружества в страната ще продават питейната вода по нови цени от началото на есента, съобщи във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

До 18 юли операторите трябва да внесат в комисията бизнеспланове и мотиви за промяната на цените на водата, припомни той.

По закон комисията трябва до 3 месеца да се произнесе по всички предложения на операторите.

Шушулов каза още, че очаква Столичният общински съвет да одобри бизнесплана и предложението за нови цени на "Софийска вода", но отказа да ги коментира.

Комисията няма да позволи неправомерни харчове на дружествата да се отразят на цената на водата, подчерта председателят ѝ.

Очаква се ДКЕВР да се произнесе и по въпроса за евентуалните нарушения на "Столична топлофикация".

По думите на Шушулов сред основните нарушения на компанията са завишаването на средствата за социални дейности и провеждането на търгове по Закона за обществените поръчки.

След заседанието на комисията Шушулов не се ангажира дали ще има промяна в цените на електроенергията за бита от 1 октомври. Той обаче припомни, че от тази дата ще бъдат премахнати по-евтините 75 кВтч за битовите абонати.

От 1 юли ще има увеличение с 5-6 на сто на производствената цена на електроенергията, заяви Шушулов. По думите му това няма да доведе до повишаване на цената на тока за потребителите. Увеличението ще се компенсира от НЕК.

По-рано през деня стана ясно, че Булгаргаз е предложил на комисията природният газ да няма поскъпване от 1 юли.  Предложението трябва да бъде одобрено до дни.

Така до октомври цената на горивото ще остане близо 32 лв. за хиляда кубически метра газ без ДДС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?