Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ДКЕВР: Задържаме поскъпването на тока за последно

39 коментара
ДКЕВР: Задържаме поскъпването на тока за последно
Средното поскъпване на тока от 1 юли 2011 г. няма да надхвърли 2 процента, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев във вторник след обществено обсъждане на проекта на комисията за повишаване на тарифите средно с 1.22 на сто за клиентите на Е.ОН, с 1.37 процента за ЧЕЗ и 1.7% за ЕВН.

Почти всички дружества по веригата производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергията протестираха срещу определените им цени основно заради това, че не са им признати всички разходи, свити са им инвестициите или ДКЕВР е определила количества енергия за продан различни от техните прогнози. Някои пък откриха чисто технически грешки в калкулациите на регулатора.

В отговор Семерджиев обеща да се разгледат всички направени възражения и призна пред журналисти, че ще има промяна в цените на различните дружества, но като цяло крайното средно поскъпване на потребителите няма да надхвърли 2 процента.

Пет месеца преди изборите за президент регулаторният шеф обяви, че ДКЕВР за последен път може да си позволи подобно задържане в ръста на цените на електроенергията, които в последните две години били сред най-предвидимите и стабилните.

Взема се от някой, за да се даде на друг

“Очевидно е, че трябва да се вземе от някой, за да се даде на друг, но политиката за задържане ръста на цените за сметка на финансовите резултати на дружествата не може да продължава още един регулаторен период“, каза Семерджиев.

“Трябва да сме готови за плавно повишение на цените“, допълни той. Това, по думите му, се налага защото електроразпределителните дружества вече били оптимизирали максимално и трайно разходите си. Трябва да им се повишат обаче разходите за изкупуване на електросъоръжения от трети лица, но въпреки това повишението на техните цени и в бъдеще ще е малко и плавно. Не така стоят нещата при производителите, чиито разходи не са предвидими и остава рискът с цените на горивата, особено при природния газ, каза Семерджиев.

По думите му ще се върви и към леко повишаване на нощната тарифа на тока за бита и преодоляване на големите разлики в цените на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП). Няма обаче да бъде удовлетворено искането на топлофикациите за поскъпване на нощната тарифа на тока с 10-15 процента, което бе изразено по време на заседанието от председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев, който е и шеф на “Далкия Варна“. Аргументът за тази претенция от страна на топлофикациите е, че сегашната ниска нощна тарифа стимулира потребителите да се топлят с ток.

“Разликата между дневната и нощната тарифа не е за да се ощетяват топлофикациите, а за да се балансира производството на електроенергия. Очевидно е, че тя притиска дружествата, но те сами трябва да намерят начин да са конкурентни на пазара“, коментира шефът на ДКЕВР.

На самото обсъждане се оказа, че доволни от цените си са само три частни водноелектрически централи. Всички останали имаха по-малки или по-сериозни забележки, дори онези, на които регулаторът изчисли поскъпване на тарифите, макар и с по-малко от поисканото от тях.

Непредвидени жизненоважни разходи в АЕЦ

Шефът на АЕЦ “Козлодуй“ Костадин Димитров упрекна регулатора, че като им задържа цените на миналогодишните нива не им признава жизнено необходими разходи. Свежото ядрено гориво било пресметнато по договорените миналата година с руската ТВЕЛ по-ниски цени, а ядрената централа презареждала все още с доставена по-рано и по-скъпа суровина. Не са били предвидени и 10-12 милиона лева, които АЕЦ “Козлодуй“ трябва да изхарчи за бъдещите стрес тестове за издръжливост срещу природни бедствия, аварии и самолетна катастрофа. Димитров се оплака и от прекалено голямата квота, която ДКЕВР е решила, че задължително трябва да бъде продадена на регулирания пазар, където цените са по-ниски.

“70 процента от енергията на АЕЦ “Козлодуй“ е за регулирания пазар, а в същото време 100 процента от разходите ѝ се образуват на пазарен принцип“, посочи шефът на ядрения оператор.

От ТЕЦ “Бобовдол“ и ТЕЦ “Марица 3“ разкритикуваха регулатора, че не им дава информация как е пресметнал предложените в проекторешението тарифи. Освен това не били взети предвид направените инвестиции в сероочистващите инсталации на двете централи, които ще бъдат пуснати в експлоатация около края на 2011 г. Семердиежов обаче каза, че в ДКЕВР нямат необходимите доказателства, че тези съоръжения наистина ще заработят в посочения от дружествата срок.

Топлоцентралите посочиха, че са си изчерпали и безплатните квоти за замърсяване на въздуха и ще трябва да ги купуват, за да работят, а такива разходи не са им признати.

Сбъркани сметки в зелената енергия

Шефът на управление “Регулации“ в НЕК Лили Иванова посочи, че при изчислението на базовата цена на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), за да се определи зелената добавка в цената на тока, не са взети предвид изискванията на новия закон за ВЕИ. Иванова каза още, че приходите от зелената добавка за НЕК са били с 14 млн. лв. по-малко за предходния регулаторен период в сравнение с платените от НЕК пари на производителите на ток от слънце и вятър. Тя коментира също така, че определените от ДКЕВР разходи за работата на ПАВЕЦ Чаира (която е важна за балансирането на потреблението на ток в денонощието – бел. авт.) ще стигнат само за два месеца работа. В отговор Семерджиев препоръча “да не се пуска толкова много ПАВЕЦ през нощта“.

Директорът на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) Иван Йотов също се възмути, че след като дружеството му е заявило слабо понижение на цената за достъп до мрежата високо напрежение, комисията е я орязала с около 2 лв. Той посочи колко е важно ЕСО да е стабилен финансово преди предстоящото му в края на годината отделяне от НЕК и превръщането му в независим оператор на енергийната мрежа.

ЕСО връща надвзети от клиентите суми

Йотов се оплака и от това, че ДКЕВР им приспаднала от цената 60 млн. лв., които дружеството получило от калкулираната в крайната цена енергия от ТЕЦ “AES Гълъбово“. Централата трябваше да заработи през октомври миналата година и затова разходите за нейния ток бяха включени в цената на тока. Тецът обаче ще заработи едва в края на тази седмица и приходите, които ЕСО е получила, без да е купувала тока от централата, ще бъдат върнати на потребителите с намаляването на таксата за достъп на оператора. В същото време обаче ЕСО вече е превел в бюджета дивидента от тези приходи и няма как да си ги поиска обратно, така че сумата остава като загуба за дружеството.

От ЧЕЗ се оплакаха, че това ценообразуване не им позволява да инвестират в изкупуването на съоръжения от трети лица, а в същото време ДКЕВР ще ги глоби за забавянето на този процес. “Затруднено е постигането на изискванията за безаварийна работа на дружествата и постигане на енергийна ефективност“, посочи Огнян Мечев, шеф на регулациите в дружеството, снабдяващо с ток Западна България. “При тази ценова рамка резервите ни са на изчерпване“, допълни той.

Регулаторът спъвал свободния пазар

Директорът регулационен мениджмънт в доставчика за Югоизточна България ЕВН Гочо Чемширов посочи, че в решението си ДКЕВР не е взела предвид това, че от 1 януари 2012 г. малките фирми ще бъдат задължително изведени на свободния пазар и с това приходите на ЕРП-ата ще намалеят. “Притеснени сме, че продажната ни цена за потребителите е с 11 на сто по-ниска от тази, на която купуваме от НЕК и това също ще спъва либерализацията на енергийния пазар“, посочи Чемширов. Той обърна внимание още, че нощната тарифа на ЕВН е с 20 на сто по-ниска от тази на ЧЕЗ и със 17 процента – от тарифата на Е.ОН.

Пламен Стефанов, представител на Е.ОН, която снабдява Североизточна България, посочи, че от начина, по който е изчислена зелената добавка излиза, че ЕРП-ата ще покриват разходите на НЕК за изкупуване на енергията от възобновяеми източници.

Следващият вариант за тарифите на дружествата в електроенергийния сектор ще бъде изготвен на закрито заседание на ДКЕВР на 6 юни и отново ще бъде подложен на обществено обсъждане, заяви накрая на заседанието Ангел Селеджиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лидер на партия
  #39
 2. край няма
  #38
 3. N
  #37
 4. Зрител
  #36
 5. потребител
  #35
 6. Въпросче
  #34
 7. комунистан
  #33
 8. eli
  #32
 9. zoro
  #31
 10. андрешко
  #30

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.